С климатичните промени Арктика вече "не е безопасен пристан" и сигурно убежище, за гнездене на птици, предупреждава нов научен доклад публикуван в списание Science и цитиран от БиБиСи.

Гнездата са все по-често нападани от хищници, което представлява по-голяма заплаха за птиците, отколкото в миналото, като това увеличава риска от изчезване на птици по арктически брегове, предупреждават изследователи.

Те посочват връзката с изменението на климата, което може да промени поведението и местообитанието на животни, като например лисиците, които крадат яйца. Професорът Тамас Зекели от Центъра за еволюция Милнър в Университета в Бат, Великобритания, описва констатациите като "тревожни".

Според него, по-малко потомство се се възпроизвежда от някои видове птици и тези популации в бъдеще вероятно няма да са устойчиви. За критично застрашените видове, като лопатарката, това може да бъде "последният гвоздей в ковчега", обяснява той.

"Виждаме тъжните последици от изменението на климата. Zащото данните ни показват, че влиянието на изменението на климата е свързано с увеличаване на хищниците сред гнездящите по бреговете птици", допълва професорът. Птиците по бреговете мътят и отглеждат потомството си на земята и яйцата лесно могат да станат жертва на хищници, като змии, гущери и лисици.

Изследователите са разгледали данни, събирани над 70 години за повече от 38 000 гнезда на 200 вида птици, включително 111 брегови птици, в 149 места на всички континенти.

Те сравняват данни за популациите на птиците и климата и установяват връзка между хищниците и изменението на климата в световен мащаб, но по-специално в Арктика.

Ежедневните нападения над гнезда в Арктика са се увеличили три пъти през последните 70 години. Двойно увеличение се наблюдава в Европа, повечето от Азия и Северна Америка, докато в тропиците и южното полукълбо се наблюдава по-малка промяна.

Въпреки че смятат изменението на климата за основен виновник, точните механизми са неясни и не могат да бъдат изключени други фактори. Д-р Войчех Кубелка от Прага, Чехия и един от учените в изследването, коментира: "Арктика, в която напоследък се наблюдават високи нива на хищничество, вече не е безопасен пристан за гнездене на птици. Арктика сега представлява огромен екологичен капан за мигриращите птици от гледна точка заплахата от хищници."

Снимка 388418

Източник: iStock

Много биологични модели имат географски компонент. Един отдавна разпознат модел е, че процентите на хищничество са по-високи при по-ниски географски ширини. Това може да обясни защо много мигриращи птици пътуват на хиляди километри от тропиците до полюсите за размножаване и гнездене. 

Тъй като и Антарктическият полуостров се нагрява, правилата на живота там се променят, а учените са разтревожени и несигурни какво означава всичко това за бъдещето, съобщават в своя статия и National Geographic.

Тук, на края на света, място, което е напълно необезпокоявано от човешки селище, човечеството се намесва в една от най-богатите океански екосистеми. Изгарянето на изкопаеми горива на хиляди километри разстояние затоплят западния полуостров на Антарктика по-бързо, отколкото навсякъде другаде, може би само Арктика го конкурира.

Затоплянето се намесва със сериозна скорост сложна екологична машина, променяйки това, което животните ядат, къде живеят и как възпитават малките си, дори как взаимодействат.

За 30 години, се забелязва изтегляне на ледовете, дъжд и сняг в някога с сухия и студен климат. На неравния полуостров, неподвижността на Антарктика се нарушава, това е място на синьо-бели ледници бавно предвижващи се към океана и превръщащи се в айсберги, които приемат всяка възможна форма. Айсберги с размерите на малки градове поемат своя път. Дори и на десетки километри разстояние се чува пропукването на леда, наподобяващи експлозии и оръдия.

Снимка 388417

Източник: iStock

Климатични промени: Океаните поглъщат много повече топлина, отколкото се очаква

Климатични промени: Океаните поглъщат много повече топлина, отколкото се очаква

За дори хипотетично нормализиране са нужни векове