Големият бариерен риф е оцелял при пет "смъртоносни събития", свързани с климата през последните 30 хил. години, но може да не е достатъчно устойчив, за да се възстанови от сегашното си влошено положение. Това показва нов научен доклад, цитиран от ДПА.

Рифът, който се намира край източното крайбрежие на Австралия, е най-голямата световна коралова система в света - по-голяма от Италия - и една от най-биоразнообразните екосистеми на планетата с милиони морски форми на живот.

През последните години Големият бариерен риф претърпя нашествие на морски звезди от вида Трънен венец, утаяване, влошаване на качеството на водата, окисляване на океана, огромно по мащабите си избелване последователно през 2016 и 2017 г., което учените изтъкват, че е "сварило" части от рифа.

Продължилото 10 години многонационално изследване, публикувано в сп. Nature Geoscience, е първото по рода си, което реконструира еволюцията на рифа през последните 30 хилядолетия в отговор на големи и резки промени в околната среда.

Според проучването Големият бариерен риф се е приспособявал към резки промени в околната среда в миналото, премествайки се по морското дъно, докато нивото на океаните се е покачвало и спадало.

Катастрофално измиране на корали в Големия бариерен риф

Катастрофално измиране на корали в Големия бариерен риф

Това е бедствие за целия живот на планетата

Рифът е по-устойчив на големи промени в околната среда като например покачване на морското равнище и промяна на температурата на морето, отколкото се смяташе досега, е установило проучването.

Ала остава открит въпрос дали неговата устойчивост ще бъде достатъчна, за да оцелее при настоящия упадък на кораловите рифове, изтъква Джоди Уебстър, който е водещият изследовател и професор в Университета в Сидни.

"Имам сериозни притеснения относно способността на рифа в настоящата му форма да оцелее темпа на промяна, предизвикан от многото настоящи стресове и тези, които се прогнозират в близко бъдеще", подчерта ученият.

Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф

Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф

Надеждата е да бъдат предложени иновативни решения

Изследването е използвало данни от ядрата на фосилни рифове на 16 места в Кейрнс и Макей в Куинсланд според изявление на университета.

Изследването обхваща периода преди "Последния ледников максимум", преди 20 хил. години, когато морското равнище е било 118 метра под настоящото равнище, до появата на съвременния риф преди около 9000 години.

Големият бариерен риф е претърпял пет масови смъртоносни събития, но е успял да се възстанови в течение на времето заради целостта на рифовите местообитания, като коралите и кораловите водорасли и рифа са имали способността буквално да мигрират между 0,2 и 1,5 метра годишно, се изтъква в проучването.

Рифът обаче едва ли ще оцелее при настоящите равнища на покачване на температурите на морската повърхност, рязкото намаляване на кораловото покритие, ежегодното избелване на коралите, намаляването на качеството на водата и увеличаването на потока от седименти от европейското заселване на Австралия насам, според учените.

Масов мор на корали в Големия бариерен риф заради климатичните промени

Масов мор на корали в Големия бариерен риф заради климатичните промени

Най-екстремният случай на масово избелване, което някога е регистрирано