Най-малко 35% от коралите в северните и централните части на Големия бариерен риф в Австралия са били унищожени от избелване, алармират австралийски учени, цитирани от Би Би Си.  

Експерти от университета „Джеймс Кук” уточняват, че това е най-екстремният случай на масово избелване, което те някога са регистрирали на природната забележителност, която е част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Избелването се случва, когато по-топли води карат корала да отслабва и да губи цветните водорасли, които осигуряват кислород и хранителни вещества.  

Това е свързано с измененията на климата.

„Ние установихме, че средно 35% от коралите понастоящем са вече мъртви или загиващи на 84 рифа, които ние проучихме по северните и централните части на Големия бариерен риф, между Таунсвил и Папуа Нова Гвинея”, отбелязва проф. Тери Хюз от университета „Джеймс Кук”.  

„Тази година е третият път в рамките на последните 18 години, в който Големият бариерен риф преживява масово избелване заради глобалното затопляне, като настоящото събитие е много по-екстремно, отколкото сме засичали преди. Ние бързо губим време, за да намалим емисиите на парникови газове”, алармира ученият.

Учените предупреждават, че възстановяването на кораловото покритие се очаква да отнеме едно десетилетие или повече, но ще отнеме много повече време за възстановяване на най-големите и най-старите корали, които са загинали.  

Тяхното проучване беше публикувано след месеци на интензивни въздушни и подводни изследвания.