Големият бариерен риф в Австралия е претърпял "катастрофално измиране" на корали по време на продължителната гореща вълна през 2016 г., застрашавайки живота на по-широк кръг рифове, отколкото бяха опасенията досега, разкрива нов научен доклад, цитиран от "Франс прес".

Учените уточняват, че около 30 процента от кораловите рифове са загинали по време на продължителната гореща вълна в периода от март до ноември 2016 г., първата от безпрецедентните две поредни години на избелване на коралите по 2300-километровия риф край североизточния бряг на Австралия, който е част от световното природно наследство.

Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф

Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф

Надеждата е да бъдат предложени иновативни решения

Изследването, публикувано днес в реномираното сп. Nature, е установило, че коралите, които служат като местообитания за други създания, са особено тежко засегнати от повишаващите се температури на морето, причинени от глобалното затопляне.

Тери Хюз, който е съавтор на доклада и ръководител на Центъра за изследване на кораловите рифове в австралийския университет "Джеймс Кук", изтъква, че най-податливи на излагане на топлина са разклонените корали - плоско оформени създания, които осигуряват скрито местенце за люпене на рибки.

Коралите, които е по-вероятно да оцелеят в по-топлите води на морето, са гладки и оформени като пъпеш, допълва ученият. Въпреки че те са добри втвърдители, които придават обем на рифовете, те "не са много полезни като местообитания".

"Така че е налице промяна в съчетанията от видове и общата загуба на корали има по-широко въздействие върху всички създания, които зависят от коралите за храна и местообитания", предупреждава Хюз.

Големият бариерен риф бедства заради затоплящия се климат

Големият бариерен риф бедства заради затоплящия се климат

Втора поредна година е налице масово избелване

Неговият изследователски център обяви, че новото изследване показва, че коралите в северния Голям бариерен риф "са претърпели катастрофално измиране" след горещата вълна през 2016 г.

"Измирането на коралите предизвика радикални промени в съчетанията на кораловите видове на стотици индивидуални рифове, където зрелите и разнообразни общности от рифове се превръщат в по-деградирали системи, като остават само няколко издръжливи вида", изтъква Андрю Бейрд, друг от авторите на доклада.

Учените подчертават, че фокусът трябва да бъде върху защитата на оцеляващите корали, които възлизат на около 1 милиард след двете масови избелвания през 2016 и 2017 г.

"Те са тези, които ще подхранят отново и ще заселят отново променен риф в бъдещето", посочва Хюз, добавяйки, че един от начините да се запази здравето им е чрез подобряване на качеството на водата чрез намаляване на замърсяването на крайбрежните райони.

Опитите за ограничаване на климатичните промени, като например чрез Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, също са критично важни.

"Вече станахме свидетели на четири масови избелвания (1998, 2002, 2016 и 2017 година) на Големия бариерен риф с 1 градус средно глобално затопляне", изтъква той.