Придобилата световна известност 16-годишна природозащитничка Грета Тунберг призова британските политици да "слушат учените" за климатичните промени.

Тийнейджърката коментира пред Би Би Си, че не очаква сама да промени мисленето им, изтъквайки: "Трябва да сторим това заедно."

Шведската тийнейджърка, която вдъхнови движението на училищните стачки заради климата, се срещна с британски депутати и партийни лидери.

Топенето на вечния лед в Арктика ще ни струва към 70 трлн. долара

Топенето на вечния лед в Арктика ще ни струва към 70 трлн. долара

Човечеството ще плаща все повече за бясната експлоатация на планетата

Тя също така похвалила действията на британското движение "Бунт срещу измирането", след като протестите срещу климатичните промени навлязоха във втората си седмица.

Тунберг каза, че нейното послание към политиците е: "Вслушайте се в науката, вслушайте се в учените. Поканете ги да говорят. Аз просто говоря от тяхно име, опитвам се да кажа това, което те казват от десетилетия."

Тийнейджърката подпали искрата на международно младежко движение, след като през август миналата година организира "Училищна стачка за климата" пред шведския парламент.

Борци срещу климатичните промени в Лондон: Ние ли сме последното поколение?

Борци срещу климатичните промени в Лондон: Ние ли сме последното поколение?

Опитаха да блокират един от подстъпите към летище "Хийтроу"

Оттогава тя се срещна с папа Франциск и изнесе реч пред Европейския парламент. Говорейки за достигналата я слава, тя заяви: "Това е невероятно, наистина не мога да го приема."

Тунберг, която каза, че се е отказала да лети със самолет през 2015 г., е пътувала в продължение на два дни с влак, за да стигне до Великобритания.

Тя каза, че нейното поколение няма да може да лети освен при спешни случаи "ако сме поне малко сериозни" за предотвратяването на глобално затопляне с повече от 1,5 градуса по Целзий.

Интервюто идва, след като вчера активисти на "Бунт срещу измирането" превзеха част от Природонаучния музей в Лондон. Повече от 1000 души бяха арестувани от началото на протестите в центъра на Лондон преди седмица.

Все повече жени по света не искат да имат деца заради климатичните промени

Все повече жени по света не искат да имат деца заради климатичните промени

Защото бъдните поколения ги чакат все повече войни, глад, тежки засушавания и наводнения

Тунберг, която говори пред тълпата в "Марбъл Арч" в неделя, заяви пред Би Би Си, че действията по нарушаване на живота в Лондон и блокиране на трафика "определено имат голямо влияние".

Запитана дали е необходимо, тя каза: "Докато не е насилствено, мисля, че това може да промени нещата."

По думите ѝ тя за първи е чула за климатичните промени, когато е била на около 8-годишна възраст. "Просто бях много развълнувана", посочи тя.

"Когато бях на 11 години, станах много депресирана", изтъкна тя, добавяйки: "Това имаше много общо с климата и екологичната криза. Смятах всичко за толкова погрешно и че нищо не се случва и нищо няма смисъл."

1,4 млн. ученици по света са участвали в стачките за климатичните промени

1,4 млн. ученици по света са участвали в стачките за климатичните промени

В 128 страни по света, България беше "пас"

След като е осъзнала, че би могла да промени нещата, тя си е обещала, че "ще направя нещо добро с моя живот".

Тийнейджърката също така призна, че когато за първи път е казала на родителите си за плана си да пропуска училище всеки петък, те "не бяха много очаровани от тази идея".

Девойката страда от синдром на Аспергер, като по думите ѝ това ѝ е помогнало в живота: "Това ме прави различна, а да си различен е дар, бих казала. Това също така ми дава възможност да виждам нещата не по обичайния начин. Не мога лесно да бъда подведена от лъжи, мога да виждам през нещата. Ако бях като всички останали, нямаше да започне тази училищна стачка например."

Запитана какво би казала, ако се срещне с американския президент Доналд Тръмп, тя каза: "Не мога да му кажа нещо, което не е чувал преди. Очевидно той не слуша науката и това, което имаме да кажем, така че аз няма да мога да променя мнението му."

През 2017 г. Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Ученици срещу климатичните промени: Ще променим съдбата на човечеството

Ученици срещу климатичните промени: Ще променим съдбата на човечеството

"Независимо дали ви харесва или не"