Младежи активисти отведоха протестите срещу климатичните промени, които се провеждат под наслов "Бунт срещу измирането", в района на най-голямото лондонско летище "Хийтроу" в петия ден от протеста, като демонстрираха до главното кръгово кръстовище на пътя за летището, съобщават британските медии.

Активистите, всички родени след 1990 г., опънаха плакат с въпроса "Ние ли сме последното поколение?", като десетки полицаи им попречиха да блокират пътя.

Протестиращите заявиха, че рискуват арест, за да подчертаят опасностите от климатичните промени. "Към всеки, който чете за това, аз съм тук, защото те обичам и се страхувам както за твоето бъдеще, така и за моето", изтъкна 17-годишният Оскар Айдъл от Бристол, допълвайки: "Този живот и този страх са тези, които ми дават кураж."

Протестите срещу климатичните промени в Лондон се ожесточават

Протестите срещу климатичните промени в Лондон се ожесточават

Стотици са били арестувани

Около 20 протестиращи са били преместени на тротоара от полицията на един от пътищата, от които се влиза в летището, така че не е имало прекъсване на движението на автомобилите в района.

Представителите на младежката структура на "Бунт срещу измирането", която действа с известна автономия от по-широката организация, заявиха, че никога не са планирали да прекъсват полетите, въпреки че са планирали да блокират трафика периодично. Няколко от групата са скандирали "народна власт" и: "Ние сме младите и правим това, което е правилно. Ние сме младите и се борим за нашия живот."

Някои бяха просълзени, но не отстъпваха на натиска на полицията. Те заявиха, че плачат както заради климатичната криза, така и заради стреса от конфликта с властите: "Постоянно сме удряни с юмрук в лицето от истината, но никой не си мърда пръста", коментира Савана Лавлок, 19-годишна студентка, допълвайки: "Искам просто да се прибера вкъщи. Но нямаме друг избор. Ако други хора се застъпваха за следващото поколение, нямаше да ни се налага."

"Не трябва да съм тук, трябва да се погрижа за изпитите си за края на учебната година", казва 19-годишната Талия Уудин и подчертава: "Но трябва да съм тук. Каква е ползата от дипломирането, ако има вероятност да няма бъдеще?"

Броят на арестите през тази седмица заради протестите на "Бунт срещу измирането" надхвърли 500 души. Въпреки арестите, активистите блокираха пътищата на четири места в центъра на Лондон от понеделник насам и очакват повече хора да се присъединят към тях днес.

Британският вътрешен министър Саджид Джавид, който е смятан за претендент в битката за лидерския пост в Консервативната партия, призова полицията да използва "цялата сила на закона" срещу демонстрантите.

Редица известни личности подкрепиха протестиращите. Сред тях и лингвистът и активист Ноам Чомски, който е изпратил изявление в тяхна подкрепа. "Невъзможно е да се преувеличи невероятното предизвикателство, пред което сме изправени: да се определи, в рамките на следващите няколко години, дали организираното човешко общество може да оцелее в нещо подобно на настоящата му форма", изтъква Чомски.