Тийнейджърката Грета Тунберг, активист в защита на околната среда и борба с климатичните промени, обяви пред европейските депутати, че остава все по-малко време да се спре глобалното затопляне и призова европейските политици "да започнат да се паникьосват", информират АП и "Гардиън".

"Искам да реагирате така, както къщата ви е запалена", обяви тя пред евродепутатите.

Номинираха шведска ученичка за Нобелова награда за мир

Номинираха шведска ученичка за Нобелова награда за мир

Тя вдъхнови масово движение за борбата с климатичните промени

Снимка 418576

Източник: ЕПА

"Ако къщата ни се срути, вие няма да провеждате три извънредни срещи на върха за Брекзит", изтъкна тя и добави, че няма извънредни срещи на върха за борба с климатичните промени и защита на околната среда.

Снимка 418573

Източник: ЕПА

По време на реч, приветствана с бурни аплодисменти от евродепутати и представители на ЕС в Страсбург, през сълзи шведката предупреди за масово изчезване на видове, ерозия на почвата, обезлесяване и замърсяване на океаните.

Имайки предвид бързите международни усилия за събиране на средства за възстановяването на пламналата катедрала "Нотр Дам" в Париж, тя призова депутатите да използват "катедрално мислене" в борбата с климатичните промени.

1,4 млн. ученици по света са участвали в стачките за климатичните промени

1,4 млн. ученици по света са участвали в стачките за климатичните промени

В 128 страни по света, България беше "пас"

10-минутната реч често беше прекъсвана от аплодисменти.

16-годишната Грета отправя предупреждението си на среща за климата на ООН в Полша и на Световния икономически форум в Давос, откакто започна да протестира сама пред шведския парламент през миналия август, което вдъхнови световно движение с искания за мерки срещу климатичните промени.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни реши да не се кани 16-годишната Грета да произнесе реч пред евродепутатите в пленарна зала. Дясноцентристите и либералите се обявиха против подобна покана, предложена от Зелените.

Днешната специална среща се проведе в Комисията по околна среда към Европейския парламент.

Протести на ученици в целия свят с искане за борба с климатичните промени

Протести на ученици в целия свят с искане за борба с климатичните промени

Младите хора, вдъхновени от 16-годишната шведка Грета Тюнберг, призовават политиците да предприемат действия