Повече от 1,4 млн. млади хора по света са взели участие в училищните стачки за предприемане на спешни действия по отношение на климата. Това обявиха екоактивисти, цитирани от британския в. "Гардиън".

Грета Тунберг, 16-годишната шведска ученичка, чийто самостоятелен протест миналия август предизвика глобалното движение, заяви: "Доказахме, че има значение какво правиш и че никой не е твърде малък, за да промени нещата."

Протести на ученици в целия свят с искане за борба с климатичните промени

Протести на ученици в целия свят с искане за борба с климатичните промени

Младите хора, вдъхновени от 16-годишната шведка Грета Тюнберг, призовават политиците да предприемат действия

Децата не влязоха в училище в петък в 2233 града в 128 страни, като демонстрации се проведоха от Австралия до Индия, Великобритания и САЩ, показват данните на сайта Fridays for the Future. Още стачки са планирани за 15 април. Учениците в България са "пас". 

Еял Вайнтрауб, 18-годишен ученик от Аржентина, който е взел участие в протестите, коментира: "Достигнахме точка в историята, когато имаме технически капацитет за справяне с бедността, недохранването, неравенството и, разбира се, глобалното затопляне. Решаващите фактори за това дали да се възползваме от нашия потенциал ще бъдат нашият активизъм и международното ни единство."

Стачките, вдъхновени от Тунберг, получиха масова похвала, като от ООН-жени изтъкнаха в "Туитър": "Тя е доказателство, че трябва да се вслушваме в младото поколение за устойчиво бъдеще."

Ученици срещу климатичните промени: Ще променим съдбата на човечеството

Ученици срещу климатичните промени: Ще променим съдбата на човечеството

"Независимо дали ви харесва или не"

Изпълнителният директор на международната неправителствена организация Oxfam Уини Бянима подчерта: "Нашите деца излизат от училище, казвайки, че сме ги провалили. Това е вида яснота и енергия, от които се нуждаем сега."

Обаче министрите на образованието във Великобритания и Австралия осъдиха стачките на учениците, а някои коментатори бяха критични. Маделин Грант, която преди е била част от мозъчния тръст Институт по икономически въпроси, попита: "Колко любезно е да изливаш похвали върху децата, които фундаментално бъркат?"

Тунберг публикува отговор във "Фейсбук" към "хората, които искат от нас да се върнем в училище". "Любимият аргумент тук в Швеция и навсякъде другаде е, че няма значение какво правим, защото всички сме прекалено малки, за да променим нещата. Но петък беше най-големият ден на глобални действия за климата според 350.org", коментира тя.

"Хората продължават да ме питат "какво е решението на климатичната криза". Те очакват от мен да знам отговора. Това е пълен абсурд, тъй като няма "решения" в рамките на настоящите ни системи. Ние се нуждаем от съвсем нов начин на мислене. Политическата система, която вие (възрастни) създадохте, е центрирана изцяло върху конкуренцията. Вие мамите, когато можете, защото всичко, което има значение, е да печелиш. Това трябва да приключи. Трябва да започнем да си сътрудничим и да споделяме оставащите ресурси на тази планета по справедлив начин. Ние просто препредаваме думите на науката. Единственото ни изискване е да започнете да се вслушвате в тях и след това да започнете да действате."