Учениците от училища в целия свят, които протестират с настояване за предприемане на спешни действия във връзка с климатичните промени, публикуваха безкомпромисно отворено писмо, в което се казва: "Ние ще променим съдбата на човечеството, независимо дали ви харесва или не."

В писмото, публикувано в британския в. "Гардиън", се казва: "Обединени ще се надигнем на 15 март и много пъти след това, докато не видим справедливост за климата. Ние настояваме световните политици да поемат отговорност и да разрешат тази криза. Вие ни провалихте в миналото. (Но) младежта на този свят започна да се раздвижва и ние няма да си даваме почивка отново."

И във Великобритания учениците настояват за спешни мерки срещу климатичните промени

И във Великобритания учениците настояват за спешни мерки срещу климатичните промени

Изтича времето за взимане на мерки

Движението за младежки стачки за климата няма централизирана организация, така че проследяването на бързо нарастващия брой протести и стачки е трудно, но много от тях се регистрират на FridaysForFuture.org. Досега са регистрирани почти 500 събития, които ще се проведат на 15 март в 51 страни, което ще го направи най-големия протестен ден досега. Учениците планират да пропуснат часовете в училище в Западна Европа, от САЩ до Бразилия и Чили, и от Австралия до Иран, Индия и Япония.

"За хората под 18 години в повечето страни, единственото демократично право, което имаме, е да протестираме. Нямаме представителство", изтъква Йонас Кампус, 17-годишен ученик активист от населено място близо до швейцарския град Цюрих, допълвайки: "Да учим за бъдеще, което няма да съществува, това е безсмислено."

Климатичните промени - най-голямата световна заплаха

Климатичните промени - най-голямата световна заплаха

Това става ясно от проучване на Pew, в което са участвали 26 държави през пролетта на 2018 г.

В писмото се казва: "Ние сме безмълвното бъдеще на човечеството... Няма да приемем живот в страх и разорение. Имаме правото да изживеем мечтите и надеждите си."

Кампус е помогнал за инициативата за написването на писмото, което е колективен труд чрез глобална координационна група, наброяваща около 150 ученици, включваща вдъхновителката и инициаторката на ученическото климатично движение, 16-годишното шведско момиче Грета Тунберг. Тя започна всичко това със самостоятелен протест през август миналата година.

В последните дни тя рязко отхвърли критиките срещу стачките от образователните власти, казвайки на Хонконгското образователно бюро: "Ние се борим за бъдещето си. Не помага, ако ни се налага да се борим и с възрастните." Тя също така каза на критично настроен висш служител в образователната система на Австралия, че думите му "принадлежат на музея".

Хиляди ученици пак не отидоха на училище в Белгия заради климатичните промени

Хиляди ученици пак не отидоха на училище в Белгия заради климатичните промени

Притискат властите да предприемат мерки

Протестите бяха подкрепени от Кристиана Фигуерес, която беше ръководител на Агенцията на ООН за климата, когато беше подписано Парижкото споразумение за климата през 2015 г. Тя настоя: "Време е да се вслушаме в дълбоко затрогващия глас на младежта. Парижкото споразумение е стъпка в правилната посока, но е ключово важно неговото навременно прилагане."