Все повече жени и двойки по света са категорични, че няма да раждат и създават деца заради климатичните промени, защото заради тях бъдните поколения ги чакат все повече войни, глад, тежки засушавания и наводнения, пише в свой материал американското издание USA Today.

"Усеща се почти като изнудване, да създадеш дете, което да живее в света, след като той вероятно няма да е място, където наистина ще искаме да живеем", изтъква мотивацията си 30-годишната американка Лаура Формисано от Лос Анджелис, която е омъжена от 7 месеца.

1,4 млн. ученици по света са участвали в стачките за климатичните промени

1,4 млн. ученици по света са участвали в стачките за климатичните промени

В 128 страни по света, България беше "пас"

Група във "Фейсбук" за жени, озаглавена "Стачка срещу раждането", създадена по-рано този месец и в която се обсъжда идеята, печели все повече последователи в Европа и САЩ.

Причините, поради които жените стигат до това решение, са многобройни и разнообразни, като те са склонни да се съсредоточават върху, както смятат жените, прозорлив възглед за промените, които затоплящата се планета е вероятно да донесе.

За някои жени последствията от климатичните промени са твърде лесно въобразими.

Преди осем години огромно торнадо опустошава родния град на Кристи Лемастър - Джоплин, щата Мисури. Чудовищната буря е била с дължина 22 мили и на моменти широка една миля. Загиват 158 души, ранени са 1150 други и са разрушени почти 7000 домове. Семейството на Лемастър не е пострадало, но познава много хора, които са тежко пострадали.

"Реалността е, че все още се възстановяват. Торнада от този мащаб се предполагаше да се случват на всеки 50 или 60 години веднъж. Когато катастрофите от този мащаб започнат да се случват по-често, как ще изглежда животът", пита 38-годишната жена, която сега живее в Чикаго и работи като куратор в Музея за съвременно изкуство.

Климатичните промени - най-голямата световна заплаха

Климатичните промени - най-голямата световна заплаха

Това става ясно от проучване на Pew, в което са участвали 26 държави през пролетта на 2018 г.

Въпреки че Лемастър казва, че тя не е човек, който има "дълбоко влечение към раждането на деца", тя дълго си е мислела, че ще има деца през живота си. Но с климатичните промени, които пораждат перспективата за сериозни икономически трусове и войни за ресурси, "сега се чувствам дори още по-уплашена", подчертава тя.

"Честна съм със себе си, не знам какво ще е положението с водата след 10 години. Какви ще са температурите след 15 години, или дори разпределението на храна", изтъква Кристи.

29-годишната членка на Конгреса на САЩ Александра Окасио-Кортес, избрана от Ню Йорк с листата на Демократическата партия, която настоява за "Зелен нов курс", който да помогне за борбата с климатичните промени, зачекна темата през миналия месец в профила си в "Инстаграм".

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

А това ще бъде катастрофално за живота на планетата

"Налице е научен консенсус, че животът на децата ще бъде много труден, като смятам, че това кара младите хора да задават легитимния въпрос - добре ли е да имаш деца", запита тя, излъчвайки видео на живо от кухнята си.

Наскоро омъжилата се Люси Кейд от Атланта посочва, че приятелите ѝ не говорят много за климатичните промени, което тя приписва на промяната, "случваща се в по-голям и по-малък мащаб, отколкото можем да разберем". Но тенденциите са очевидни за нея и тя не смята, че може да ги пренебрегне.

"Наистина е важно да се реагира на кризата с климатичните промени, като действително се отнасяме към нея като към криза. Един от начините да направите това е да не продължавате да живеете по обичайния си начин", отбелязва 28-годишната Люси.

Горските пожари, ураганите и други драстични метеорологични събития през последните години я карат да се замисли за това в какъв свят ще живее човечеството след 30 или 40 години.

Климатични промени: Дъжд топи ледената покривка на Гренландия дори през зимата

Климатични промени: Дъжд топи ледената покривка на Гренландия дори през зимата

А това може да доведе до бедствие