Дъждът става все по-чест в Гренландия и ускорява топенето на леда там. Това е установило ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Учените изтъкват, че са "изненадани" да открият, че вали дъжд дори по време на дългата зима в Арктика.

Огромната ледена покривка на Гренландия се наблюдава внимателно, защото тя съдържа огромен запас от замръзнала вода.

И ако целият този лед се разтопи, нивото на морето ще се повиши със седем метра, което ще застраши крайбрежните населени места по целия свят.

Безпрецедентно топене на ледената шапка на Гренландия

Безпрецедентно топене на ледената шапка на Гренландия

Ако се разтопи, световното морско равнище ще се повиши със 7 метра

Обикновено валежите падат като сняг през зимата, а не като дъжд, което може да балансира всякакво топене на леда през лятото.

Учените са проучили сателитни снимки на ледената покривка, които разкриват районите, в които се случва топенето. И те са комбинирали тези изображения с данни, събрани от 20 автоматични метеорологични станции, които са записвали, когато е имало валежи от дъжд.

Констатациите, публикувани в сп. The Cryosphere, показват, че макар че в началния период на проучването е имало всяка година около два периода на зимен дъжд, те са се повишили до 12 периода към 2012 година.

При повече от 300 случая между 1979-2012 г. анализът е установил, че валежите от дъжд са предизвикали топене на леда. Повечето от тях са станали през лятото, когато температурата на въздуха често е над нулата.

Но все повече дъжд е валял през зимните месеци, когато се очаква постоянният мрак на полярната зима да поддържа температури доста под нулата.

Гренландия и Антарктида се топят, нивото на океаните расте

Гренландия и Антарктида се топят, нивото на океаните расте

Скоростта на топене се е увеличила и нивото на океаните се покачва

Водещият автор на проучването д-р Марилена Олтманс от океанския изследователски център GEOMAR в Германия коментира: "Бяхме изненадани, че през зимата вали дъжд. Има смисъл в това, защото наблюдаваме потоци от топъл въздух, идващ от юг, но все пак е изненадващо да виждаме това, свързано с валежи от дъжд."

Друг учен, участвал в проучването, проф. Марко Тедеско от Колумбийския университет в Ню Йорк заяви, че увеличението на дъжда е имало важни последствия.

Дори ако вали през зимата, а след това бързо се размразява, дъждът променя характеристиките на повърхността, оставяйки я по-гладка и по-тъмна, и "предварително подготвена" да се разтапя по-бързо, когато дойде лятото.

Колкото по-тъмен е ледът, толкова повече топлина поглъща от Слънцето, което го кара да се топи по-бързо. "Това отваря врата към един свят, който е изключително важен за изследване", посочва проф. Тедеско, допълвайки: "Потенциалното въздействие на промените, които се случват през зимата и пролетта върху това, което се случва през лятото, трябва да бъде проучено и разбрано."