Изследователи са установили, че ледената шапка на Гренландия, която понастоящем е най-големият източник на нова вода, добавена към океаните, се разтапя с безпрецедентни нива, невиждани в съвремието. Това показва проучване, публикувано в престижното научно списание Nature, цитирано от ДПА.

Оттичането на вода от ледената шапка сега се случва в обем с 50% по-голям, отколкото в периода преди индустриалната епоха, и с 33% по-голям само в сравнение с XX век, са установили учени от американски и холандски университети.

Думите и действията на Тръмп бламират борбата на света с климатичните промени

Думите и действията на Тръмп бламират борбата на света с климатичните промени

Дава много лош пример на света

Ледената шапка на Гренландия на места е с дебелина над 1,6 км и съдържа достатъчно лед, за да повиши световното морско равнище със 7 метра.

"Ледът на Гренландия се топи по-бързо през последните десетилетия, отколкото когато и да е поне през последните 350 години, и вероятно повече в сравнение с всяко време през последните 7000-8000 години", изтъква Лука Трусел, от Университета Роуан, който е водещият автор на изследването.

Въглеродните емисии скачат рекордно в историята през 2018-а

Въглеродните емисии скачат рекордно в историята през 2018-а

А уж трябваше да намаляват

"Гренландия е по-чувствителна към температурните промени днес, отколкото само преди няколко десетилетия. Затоплянето има значение повече от всякога", предупреждава Трусел.

Изследователите са реконструирали над 300 години модели на топене чрез използването на данни от ледовете, създавайки най-изчерпателното и всеобхватно изследване на феномена досега.

Гренландия и Антарктида се топят, нивото на океаните расте

Гренландия и Антарктида се топят, нивото на океаните расте

Скоростта на топене се е увеличила и нивото на океаните се покачва

"Чрез вземане на проби от лед ние успяхме да разширим сателитните данни с коефициент 10 и да получим по-ясна представа за това, колко изключително необичайно е топенето през последните десетилетия в сравнение с миналото", уточни Трусел.

През юни друго изследване, публикувано в сп. Nature, установи, че Антарктида е загубила около 3 млн. тона лед от 1992 г. насам и че скоростта на топене се е ускорила три пъти през последните пет години.