Глобалните въглеродни емисии ще скочат до рекордно високи стойности през 2018 г. Това показва нов доклад, разбиващ надеждите, че регистрираното през последните години спиране на ръста на емисиите ще се запази. Това означава, че емисиите се движат в противоположна посока на големите съкращения, които са спешно необходими за борба с климатичните промени, предупреждават учените.

Нарастването на емисиите се дължи на увеличаващия се брой коли по пътищата и възраждането на използването на въглища, като това означава, че светът продължава да се движи към катастрофално глобално затопляне. Авторите на доклада обаче посочват, че тенденцията на емисиите може все още да бъде обърната до 2020 г., ако бъдат направени съкращения на емисиите в транспорта, индустрията и селското стопанство.

Думите и действията на Тръмп бламират борбата на света с климатичните промени

Думите и действията на Тръмп бламират борбата на света с климатичните промени

Дава много лош пример на света

Изследването, извършено от Global Carbon Project, беше представено на конференцията за климата на ООН в полския град Катовице, където почти 200 страни работят да превърнат в реални действия визията за справяне с климатичните промени, приета в Париж през 2015 г. Докладът изчислява, че емисиите на CO2 ще нараснат с 2,7% през 2018 г., което е рязък скок в сравнение със застоя от 2014-2016 г. и 1,6% ръст през 2017 г.

Почти всички страни допринасят за ръста, като емисиите в Китай нарастват с 4,7%, в САЩ с 2,5% и в Индия с 6,3% през 2018 г. Емисиите в ЕС общо взето се запазват, но това става след десетилетие на силен спад.

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”
Обновена

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”

През този месец те трябва да финализират правила за ограничаване на средната температура

"Глобалният ръст във въглеродните емисии е обезпокоителен, защото за да се справим с климатичните промени, те трябва да започнат да намаляват и в края на краищата да стигнат до нула", подчертава проф. Корин льо Куер от Университета на Източна Англия, която е водещ автор на изследването, публикувано в сп. Nature, допълвайки: "Ние не виждаме действия по начина, от който действително се нуждаем. Това трябва бързо да се промени."

Обещанията на страните по настоящото Парижко споразумение за климата ще ограничат глобалното затопляне само до 3 градуса по Целзий, въпреки че дори увеличение от 1,5 градуса ще бъде катастрофално за много хора, показват изследванията на учените по света.

Предупреждават за домино ефект от климатичните промени и унищожаване на живота

Предупреждават за домино ефект от климатичните промени и унищожаване на живота

Бъдещето на живота на Земята не изглежда розово

"Надявам се, че до 2020 г., когато правителствата трябва да излязат с по-сериозни ангажименти, тогава ще видим повратна точка", отбеляза Корин льо Куер.

Данните на Международната агенция по енергетика също показват увеличаване на емисиите през 2018 г. Нейният изпълнителен директор Фатих Бирол заяви: "Това обръщане на тенденцията трябва да бъде още едно предупреждение към правителствата, докато се срещат в Катовице тази седмица."

"Всяка година на увеличаващи се емисии излага на риск икономиките и домовете, живота и поминъка на милиарди хора", коментира Кристиана Фигуерес от кампанията "Мисия 2020", която беше дипломатът за климата на ООН, която надзираваше Парижкото споразумение.

Климатичните промени изяждат икономическия растеж

Климатичните промени изяждат икономическия растеж

Според Националната стратегия за адаптация към изменението на климата