Климатичните промени увеличават риска от "домино ефект на изчезването", който би могъл да унищожи целия живот на Земята, предупредиха учени.

Теорията, известна като "съвместни изчезвания", означава, че един организъм умира, защото зависи от друг обречен на изчезване вид.

2015, 2016, 2017, 2018 - най-горещите години в историята

2015, 2016, 2017, 2018 - най-горещите години в историята

Ние сме последното поколение, което може да спре затоплянето

Изследователите изтъкват, че краят на целия живот е най-лошият сценарий, но предупреждават, че "ефектът на доминото" би могъл драматично да увеличи рисковете от климатичните промени, като са установили, че 5-6 градуса увеличаване на глобалната температура са достатъчни, за да бъде унищожен животът на планетата.

"Дори най-устойчивият вид неизбежно ще се превърне в жертва на синергиите сред двигателите на изчезването, тъй като екстремните напрежения карат екосистемите да се разпадат", подчертава водещият автор д-р Джовани Строна от Съвместния изследователски център на Европейската комисия, чието седалище е в град Испра в Северна Италия.

Изследователи от Италия и Австралия са симулирали 2000 "виртуални земи" (планети като Земята), свързвайки животински и растителни видове.

Използвайки сложни модели, те са подложили виртуалните земи на катастрофални промени в околната среда, които в края на краищата са унищожили целия живот.

Увеличава се смъртната заплаха за възрастните и живеещите в града заради жегите

Увеличава се смъртната заплаха за възрастните и живеещите в града заради жегите

Над 150 млн. уязвими хора по света са били изложени на потенциално животозастрашаващи горещи вълни

Катастрофите, които учените са симулирали, са включвали неконтролируемо глобално затопляне, сценарии за "ядрена зима" след детонацията на множество ядрени бомби, както и удар на голям астероид с планетата.

"Това, което се опитахме да проверим, е дали променливите поносимости към екстремно глобално затопляне или охлаждане на различни видове са достатъчни, за да обяснят общите равнища на изчезване.

Ала тъй като всички видове са свързани в мрежата на живота, нашият доклад показва, че дори най-издръжливите видове в крайна сметка се поддават на изчезване, след като изчезват по-малко издръжливите видове, от които те зависят", разкрива д-р Строна.

Консуматорите "опоскват" бъдещето на хората и живота на планетата

Консуматорите "опоскват" бъдещето на хората и живота на планетата

Свръхексплоатация на природните ресурси от човечеството

"Ако не вземем под внимание тези съвместни изчезвания, това означава, че подценяваме степента и величината на загубата на цели видове от събития като климатичните промени с до 10 пъти", коментира съавторът на изследването проф. Брадшоу от Университета Флиндърс в Южна Австралия.

Проф. Брадшоу и д-р Строна посочват, че техните виртуални сценарии предупреждават човечеството да не подценява влиянието на съвместните изчезвания.

"Ако не вземем предвид този ефект на доминото, ще дадем нереалистична и изключително оптимистична перспектива за въздействието на бъдещите климатични промени", предупреждава Брадшоу.