Повече от 150 млн. уязвими хора по света са били изложени на потенциално животозастрашаващи горещи вълни през миналата година. Това обявиха учени, предупреждавайки, че климатичните промени са представлявали безпрецедентен глобален риск за здравето, съобщава "Франс прес".

В инвентаризация в световен мащаб на тенденциите в общественото здраве, десетки международни агенции подчертаха, че хората над 65-годишна възраст, онези, които живеят в големи градове и страдащите от сърдечни и белодробни заболявания, са изложени на повишен риск от смърт или инвалидност от екстремна горещина.

Предупреждението дойде, след като Световната метеорологична организация обяви, че последните четири години, включително настоящата 2018 г., са четирите най-топли в историята.

2015, 2016, 2017, 2018 - най-горещите години в историята

2015, 2016, 2017, 2018 - най-горещите години в историята

Ние сме последното поколение, което може да спре затоплянето

В глобален мащаб общо 153 млрд. работни часа са били загубени заради излагането на жега през 2017 г., включително 7 процента от цялото работно време в Индия, уточняват авторите, добавяйки, че разходите за запазването невредими на хората от горещите вълни вероятно ще се увеличават, докато нашата планета се затопля.

Перспективата е особено тежка за Европа и Източното Средиземноморие, където нарастващите температури и застаряващото население създават "перфектна буря" от рискови фактори, предупреждава водещият автор на проучването.

"Много дълго време ние си мислехме за климатичните промени като нещо, което ще засегне околната среда по някое време през 2100 г.", изтъква Ник Уотс, който е изпълнителен директор на The Lancet Countdown on Health and Climate Change.

"Когато разглеждате климатичните промени като проблем на общественото здраве обаче, нещата се преобръщат с главата надолу. Не засяга само белите мечки или горите, това е нещо, което засяга общности, деца, семейства във Великобритания, Европа и по целия свят", подчертава Уотс.

Жегите могат да унищожат плодовитостта на мъжките индивиди в природата

Жегите могат да унищожат плодовитостта на мъжките индивиди в природата

Пореден неочакван удар за житието и битието от дейността на хората

Изследователският екип е съставен от експерти от 27 институции по целия свят, който очерта различни тенденции относно климата и здравето.

Ник Уотс и неговият екип са установили, че въпреки че глобалните температури са се повишили с 0,3 градуса от средата на 1980-те години, за онези, които са най-застрашени от излагане на жега, преживяното увеличаване на средната температура е било повече от два пъти - 0,8 градуса.

Това се дължи на смесица от фактори, включително миграцията към градовете - уязвими на горещите вълни чрез "ефекта на градския топлинен остров", както и по-екстремно локализирана жега, тъй като климатичните промени предизвикват хаос в нашите метеорологични системи.

Смъртните случаи от жеги с 2000% повече по света до 2080 г.

Смъртните случаи от жеги с 2000% повече по света до 2080 г.

Данните са публикувани на фона на необичайно високите температури

"Ако просто разглеждате жегата, можете да видите какво правят горещите вълни", посочва Уотс, допълвайки: "Ако разгледате това, което публикуваме, в края на краищата ще видите, че населенията застаряват, мигрират и нарастват в районите, които са най-силно засегнати от климатичните промени."

Около 80 процента от цялото работно време, изгубено заради екстремни жеги, е било в селското стопанство, като Индия е най-тежко засегната по отношение на общо загубените часове.

Учените през юли предупредиха, че климатичните промени правят горещите вълни приблизително два пъти по-възможно да се случват към 2040 г.