Горещите вълни сериозно увреждат плодовитостта на мъжките бръмбари и последователни горещи периоди ги оставят практически стерилни. Това установява ново проучване, цитирано от британския в. "Гардиън".

Глобалното затопляне прави горещите вълни по-чести, а дивата природа бива унищожавана, като проучването може да разкрива начин, по който тези две тенденции са свързани. Учените, направили констатациите, предупредиха, че това също би могло да има и известно значение за хората: броят на сперматозоидите на западните мъже е намалял наполовина през последните 40 години.

Учените са изследвали бръмбари, защото техните 400 хил. вида представляват около една четвърт от всички известни видове. Популациите на насекомите се свиват в световен мащаб, тъй като температурите се покачват, като намаляват с 80% за 30 години в горите на Пуерто Рико и със 75% в германските природни резервати.

Забележителен спад на равнищата на плодовитост по света

Забележителен спад на равнищата на плодовитост по света

В половината страни по света скоро ще има повече дядовци и баби от внуци

Насекомите са такава неразделна част от живота, като опрашители и плячка, че учените изтъкват, че техният упадък може да доведе до "екологичен апокалипсис". Малко се знае за точните причини за упадъка, въпреки че климатичните промени, унищожаването на местообитания и използването на пестициди в световен мащаб се смятат за вероятни фактори.

Изследването, публикувано в сп. Nature Communications, е установило, че излагането на бръмбарите на 5-дневна гореща вълна в лабораторията намалява производството на сперматозоиди с три четвърти; женските индивиди не са били засегнати.

"Бръмбарите се смята, че съставляват една четвърт от биоразнообразието на планетата, така че тези резултати са много важни за разбирането на начина, по който видовете реагират на климатичните промени", изтъква Крис Сейлс от Университета на Източна Англия, който е ръководител на проучването.

Друго изследване показа, че жегата може да увреди мъжките репродуктивни способности при хора, както и крави, овце и други бозайници.

"Може да има значение за човешката плодовитост", посочва проф. Мат Гейдж, съръководител на изследователската група UEA, допълвайки: "Парадоксът е, че една от причините, поради които климатът се затопля и имаме повече топли вълни, е, че има твърде много хора. Така че може би това е универсално правило."

Стюърт Уигби от Оксфордския университет, който не е участвал в проучването, заяви: "Като се има предвид това, което вече знаем за общата чувствителност на сперматозоидите към жегата, има всички основания да се очаква подобни ефекти да се наблюдават и при други насекоми, както и при бозайници, включително хора."

Червеният бръмбар, използван в експериментите, е тропически вид, който процъфтява при 35 градуса по Целзий. Когато е изложен на температури от 5 до 7 градуса по-високи, мъжката плодовитост спада. Въпреки че това са били високи температури, 90 страни са ги преживели през последните години.

След като били изложени на гореща вълна, броят на потомците, продуцирани от мъжките индивиди, е намалял наполовина. Още по-тревожно е, че вредните ефекти са били наследени от мъжките, които те са продуцирали - животът им е с 20 процента по-кратък и те от своя страна продуцират по-малко потомство.

Най-екстремното въздействие е било при мъжките бръмбари, изложени на две отделни горещи вълни - тяхното продуциране на потомство е спаднало с 99%. "Това общо взето ги изличава", подчертава Гейдж.