Думите и действията на президента на САЩ Доналд Тръмп спъват глобалните усилия за намаляване на парниковите газове и ограничаване на климатичните промени. Това показва ново проучване.

Анализът твърди, че оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата е създало политическо прикритие за други да забавят ангажиментите си.

Авторът на проучването твърди, че светът отрича истинското въздействие на Тръмп.

Проучването се публикува, докато делегати от около 200 страни започнаха двуседмични преговори под егидата на ООН за бъдещето на Парижкото споразумение в полския град Катовице.

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”
Обновена

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”

През този месец те трябва да финализират правила за ограничаване на средната температура

Тръмп оправда оттеглянето на страната му от историческото споразумение за климата, твърдейки, че бил избран да служи на гражданите на Питсбърг, а не на тези на Париж.

Други международни лидери обаче обещаха, че няма да има връщане назад и че оттеглянето на САЩ ще увеличи усилията за намаляване на въглеродните емисии.

Усещането за единство беше подчертано през ноември 2017 г., когато Сирия подписа Парижкото споразумение, оставяйки САЩ единствената страна в света, отхвърляща споразумението.

Предупреждават за домино ефект от климатичните промени и унищожаване на живота

Предупреждават за домино ефект от климатичните промени и унищожаване на живота

Бъдещето на живота на Земята не изглежда розово

Но този нов доклад на Института за международни и европейски работи показва, че думите и действията на Тръмп предизвикват "много реални щети" на Парижкото споразумение.

Авторът очертава три основни области, в които ефектът "Тръмп" има влияние. При управлението му американските федерални екологични норми за петрола, газа и въглищата бяха отменени и в резултат на това някои от най-мръсните проекти за изкопаеми горива станаха по-атрактивни за инвеститорите.

Авторът твърди, че оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение е създало "морално и политическо прикритие за други да последват примера", цитирайки примерите на Русия и Турция, които отказаха да ратифицират Парижкото споразумение.

Оттеглянето на САЩ също така "увреди тежко готовността за международни преговори", нещо, което е от решаващо значение в преговорите на конференцията за климата в Полша.

200 делегати от ООН започнаха разговорите за климата, европейците протестират

200 делегати от ООН започнаха разговорите за климата, европейците протестират

Но крехкото глобално единство, довело до Парижкото споразумение е разбито

Що се отнася до изкопаемите горива, авторът цитира примера на инвестициите в сектора на въглищата от 36 американски банки, които през 2016 г. отбелязаха спад от 38% след подписването на Парижкото споразумение, но през 2017 г. нараснаха с 6%, след като Тръмп встъпи в длъжност.

Преминаването към инвестиции във въглища и петрол е навредило на инвестициите във възобновяеми енергийни източници в САЩ и това има глобален ефект.