Делегатите от близо 200 държави започнаха двуседмични разговори в опит да се справят с дълбоките политически разделения по време на най-важната среща на ООН по въпросите на глобалното затопляне, откакто Парижкото споразумение от 2015 г. очерта рамка за отказ от изкопаемите горива, съобщава "Ройтерс".

Очакванията са ниски, че преговорите в Катовице, в сърцето на полския район за добив на въглища, ще бъдат достатъчни, за да се отговори на опасенията, изложени в докладите през последните седмици относно сериозността на нарастващите емисии на парникови газове.

Г-20: Призиви за реформи, но с провал за климата

Г-20: Призиви за реформи, но с провал за климата

Напрежението в Керченския пролив също беше обсъдено

Политическият климат също е преобразуван след Парижкото споразумение и крехкото глобално единство, довело до това споразумение е разбито

Премиерът на Фиджи Франк Байнимарама обяви откриването на конференцията на ООН и предаде председателството на преговорите на Михал Кюртика, заместник министър на околната среда на Полша. "Всички ние ще трябва да покажем креативност и гъвкавост", коментира Кюртика.

Напрежението остава, тъй като Бразилия се отказа от по-ранно си обещание да бъде домакин на конференцията за климата на ООН през следващата година.

САЩ междувременно повториха на срещата на върха на Г-20 в Аржентина, решението си да се оттеглят от Парижкия договор и ангажимента на САЩ да използва всички възможни енергийни източници.

Тръмп ще отговаря пред историята за изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение

Тръмп ще отговаря пред историята за изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение

Това предупреди френският му колега Еманюел Макрон

Другите членове на групата индустриални нации, включително и най-големият замърсител Китай, потвърдиха своя ангажимент за прилагане на Парижкото споразумение, като се съобразяват с техните национални обстоятелства и относителни възможности.

Преговорите в Катовице предхождат краен срок за изготвяне на "книга с правила", за да се изяснят подробностите, договорени в Париж, насочени към ограничаване на повишаването на глобалните температури до между 1,5 и 2 градуса по Целзий.

Хиляди протестиращи в Брюксел призовават за борба с климатичните промени

Хиляди протестиращи в Брюксел призовават за борба с климатичните промени

Искат повече възобновяема енергия и по-чист въздух чрез "социално справедлив преход"

Полша е домакин на преговорите за климата в ООН за трети път, но нацията остава зависима от въглищата, които са най-въглеродно интензивното изкопаемо гориво. Въглищата осигуряват около 80% от енергията на Полша и са основен източник на заетост и национална гордост.

По-младото поколение е по-малко емоционално свързано с въглищата и е все по-екосъобразно, въпреки че всяко постепенно премахване на този вид гориво вероятно ще бъде бавно.

Предупреждават за домино ефект от климатичните промени и унищожаване на живота

Предупреждават за домино ефект от климатичните промени и унищожаване на живота

Бъдещето на живота на Земята не изглежда розово