Отделянето на метан и въглероден диоксид от размразяването на вечната замръзналост ще ускори глобалното затопляне и ще добави до 70 трлн. долара към сметката, която човечеството ще плати заради климатичните промени. Това показва най-меродавното проучване досега за икономическите последици от топенето на ледовете в Арктика.

Ако страните не успеят да засилят ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата, този механизъм за обратна връзка, съчетан със загуба на отразяващ топлината бял лед, ще доведе до близо 5 процента увеличение на глобалното затопляне и свързаните с него разходи, се предупреждава в доклада, публикуван в сп. Nature Communications и цитиран от британския в. "Гардиън".

"Смахнато" време: В Арктика по-топло от много места в Европа

"Смахнато" време: В Арктика по-топло от много места в Европа

20 градуса по-високи температури от нормалното в Арктика

Авторите твърдят, че проучването им е първото, което изчислява икономическото въздействие на топенето на вечната замръзналост и намаленото албедо, което е мярка за това колко светлина, която стига до повърхността, се отразява, без да се абсорбира, въз основа на най-съвременните компютърни модели за това, което е вероятно да се случи в Арктика при покачване на температурите. То показва как дестабилизираните природни системи ще влошат проблема, причинен от произведените от човека парникови емисии, което ще затрудни и оскъпи разрешаването му.

Учените са оценили запасите от CO2 и метан, уловени във вечната замръзналост, като са използвали проби, взети на дълбочина от три метра в множество точки в Арктика. Те са преминали през оценката най-модерния в света софтуер за климатична симулация в САЩ и Великобритания, за да прогнозират колко газ ще се отдели при различни равнища на затопляне. Дори и със суперкомпютри, обработката на данните е отнела седмици, защото огромната география и сложните климатични взаимодействия в Арктика създават множество променливи. Изследователите след това са приложили предишни модели за икономическо въздействие, за да оценят вероятните разходи.

По-топла Арктика е "новото нормално"

По-топла Арктика е "новото нормално"

Досега тя беше "хладилникът" на планетата, хората оставиха вратата на хладилника отворена

Размразяването на вечната замръзналост е главната тревога. Газове с парников ефект, които са били замръзнали под почвата в продължение на столетия, вече започнаха да се освобождават при сегашното равнище от 1 градус по Целзий затопляне на планетата. Засега въздействието все още е малко. Десет гигатона CO2 са се отделили от леда, но този източник на парникови емисии ще нараства бързо, след като средната глобална температура се повиши с повече от 1,5 градуса.

При сегашната траектория от най-малко 3 градуса затопляне до края на века, се очаква разтопяването на вечната замръзналост да изхвърли 280 гигатона въглероден диоксид и 3 гигатона метан, чийто ефект върху климата е с 10 до 20 пъти по-голям от този на CO2.

Руски танкер за първи път плава през Арктика без ледоразбивач

Руски танкер за първи път плава през Арктика без ледоразбивач

Добра новина за търговския флот, лоша за промените в климата

Това би увеличило световните разходи за разрушение, приспособяване и намаляване на емисиите до 70 трлн. долара в периода от сега до 2300 г. Това е 10 пъти по-високо от очакваните ползи от разтопяването на ледената покривка в Арктика, като по-лесно движение на корабите и достъп до полезни изкопаеми, се предупреждава в доклада.

Това също така би увеличило глобалното неравенство, тъй като по-голямата част от икономическата тежест - еквивалентна на почти целия настоящ годишен БВП на целия свят - е вероятно да се поеме от страните в по-топлите по-бедни региони като Индия и Африка, които са най-уязвими на повишаване на температурите.

"Обезсърчаващо е, че имаме това пред нас", коментира Дмитрий Юмашев от Университета в Ланкастър, допълвайки: "Дори при 1,5 до 2 градуса увеличение на световните температури има въздействия и разходи. Но те са по-ниски, така че можем да ограничим това. Ние разполагаме с технологиите и методите, но не се движим достатъчно бързо."