Затопляща се, бързо променяща се Арктика е "новото нормално" и няма никакви признаци за връщане към вечно замразналия северен регион от миналото. Това показва нов доклад на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) на САЩ.

Директорът на програмата за изследване на Арктика към NOAA д-р Джереми Матис заяви, че регионът е предоставял страхотна услуга на планетата - действайки като хладилник.

"Сега оставихме вратата на хладилника отворена", добави той.

Топенето на леда в Арктика може да предизвика неконтролируемо изменение на климата

Топенето на леда в Арктика може да предизвика неконтролируемо изменение на климата

Катастрофални последици за цялата планета

Д-р Матис говори на годишната среща на Американския геофизичен съюз в Ню Орлиънс, където NOAA представи годишното си обобщение на достиженията на науката по отношение на Арктика.

Това е 12-ият доклад, изготвен от администрацията. И макар да посочи "няколко аномалии" в неотдавнашното поведение на затоплянето в Арктика, д-р Матис подчерта: "Можем да потвърдим, че няма да остане в сигурното си замръзнало състояние".

"Това, което е наистина тревожно за мен, е, че виждаме, че Арктика се променя по-бързо в сравнение с което и да било друго време в познатата ни история", предупреждава ученият.

Скоростта на промяната, добавя д-р Матис, е направила много трудна адаптацията на хората.

Арктика може да загуби своята ледена шапка

Арктика може да загуби своята ледена шапка

Ако темповете се запазят

"Села биват заличавани, особено в северноамериканската част на Арктика, създавайки някои от първите климатични бежанци", допълва експертът.

"А темпото на покачване на морското равнище се увеличава, защото Арктика се затопля по-бързо, отколкото очаквахме дори само преди десетилетие", изтъква още ученият.

Учените посочват, че е ясно, че предизвиканите от човека климатични промени допринася за превръщането на Арктика в по-топло и по-динамично място.