Учени, изследващи Северния полярен кръг, предупредиха, че все по-бързото топене на полярната ледена шапка има опасност да предизвика 19 "повратни момента" в региона, които биха могли да имат катастрофални последици за цялата планета, пише британският в. "Гардиън".

Учените са установили, че ефектите от затоплянето на Арктика могат да бъдат усетени чак в Индийския океан, което е ярко предупреждение, че промените в региона могат да доведат до неконтролируеми изменения на климата в световен мащаб.

Температурите в Арктика понастоящем са около 20 градуса по Целзий над това, което може да се очаква за това време от годината, което учените определят като непланирано от тях обстоятелство. Морският лед е в най-малкия си размер, регистриран някога за този период на годината.

"Предупредителните сигнали са все по-силни", изтъква Маркус Карсон от Стокхолмския институт по околна среда и един от водещите автори на доклада по темата. "(Тези развития) също така имат потенциал да предизвикат (повратни моменти) и сигналите стават все по-големи".

Климатичните повратни моменти се случват, когато една естествена система като полярната ледена шапка претърпява внезапна или поразителна промяна, която има мащабен ефект върху околните екосистеми, често необратим.

Докладът на учените вижда бял свят в критичен момент, но не само от гледище на проблемите с климата, но и в политически план, след като приближени на новоизбрания президент Доналд Тръмп през тази седмица разкриха планове за орязване на бюджета за научни изследвания във връзка с климатичните промени, използван от НАСА и други американски федерални агенции за проекти като изследването на промените в Арктика, като парите щели да бъдат пренасочени към изследването на Космоса.

"Това би било огромна грешка", подчертава Карсон, отбелязвайки, че са необходими много повече изследвания на полярните повратни моменти, преди да можем да разберем истинските опасности, камо ли да се надяваме да се справим с тях. "Това би било същото, като да прамахнеш инструментите в пилотската кабина, докато сте в средата на полета", предупреди ученият.