Равнището на затоплящия климата въглероден диоксид (CO2) в атмосферата се прогнозира да нарасне с почти рекордни стойности през 2019 г., съобщават от британската метеорологична служба, цитирани от в. "Гардиън".

Увеличението се подхранва от продължаващото изгаряне на изкопаеми горива и унищожаването на горите, като ще бъде особено високо през 2019 г. заради очакваното завръщане на подобни на Ел Ниньо условия. Това естествено изменение на климата предизвиква топли и сухи условия в тропиците, което означава, че растежът на растенията, които изсмукват СО2 от атмосферата, е ограничен.

Рекорден ръст на CO2 в атмосферата през 2016-а

Рекорден ръст на CO2 в атмосферата през 2016-а

А трябва да бъдат сериозно намаляван, за да не се "пържат" бъдещите поколения

Равнищата на парниковия газ не са били толкова високи, колкото днес в продължение на 3-5 млн. години, когато глобалната температура е била 2-3 градуса по Целзий по висока, а морското равнище е с 10-20 метра по-високо. Действията в областта на климата трябва да бъдат увеличени пет пъти, за да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса над равнищата от прединдустриалната епоха, което съветват от междуправителствената експертна група по климатичните промени към ООН. Но последните четири години бяха най-горещите откакто се водят надеждни измервания, а глобалните емисии на газове с парников ефект отново се покачват след кратка пауза.

"Поглеждайки месечните данни, това е сякаш можете да видите "дишането" на планетата, след като нивата СО2 падат и нарастват със сезонния цикъл на растежа на растенията и умирането им в северното полукълбо", казва проф. Ричард Бетс от британската метеорологична служба, допълвайки: "Графиката е красива, но също така и ярко напомняне за човешкото въздействие върху климата. Всяка година СО2 е по-висок от миналата и това ще продължи да се случва, докато хората не спрат да добавят СО2 в атмосферата."

Нарастването на CO2 на планетата уврежда живота в моретата

Нарастването на CO2 на планетата уврежда живота в моретата

Нова ужасяваща последица от дейността на човечеството

"Тази новина е тревожна и завладяваща", изтъква проф. Ник Осъл от Университета в Ланкастър, допълвайки: "Това представлява призив за иновации с бързи и радикални отговори, за да се компенсират тези нарастващи емисии."

Той заяви, че намаляването на използването на изкопаеми горива, на обезлесяването и на емисиите от добитъка са необходими, посочвайки: "Това е огромно предизвикателство, но са налице истински възможности да се постигне въздействие на индивидуално и глобално равнище."

Британската метеорологична служба има добра история на прогнозиране на глобалните равнища на СО2, като прогнозира, че средният ръст през 2019 г. ще бъде 2,75 частици на милион. Това би го поставило сред най-високите годишни повишения през 62-те години, откакто са започнали надеждните измервания.

Само години със силно влияние на метеорологичния феномен Ел Ниньо - 1998 и 2016 г., вероятно ще бъдат по-високи. Увеличението през 2016 г. е било 3,39 частици на милион. През десетилетието след първото измерване на хавайския вулкан Мауна Лоа през 1956 г. годишният ръст е бил по-малко от 0,9 частици на милион на година.

ООН: Светът влезе в "нова опасна зона" заради рекорда от CO2

ООН: Светът влезе в "нова опасна зона" заради рекорда от CO2

Светът трябва да се събуди и да вземе под внимание