Концентрациите на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата на Земята са се повишили до рекордно високи стойности през 2016 г. Това показват данните на Световната метеорологична организация.

Увеличението през миналата година е било с 50% по-високо от средното за последните 10 години.

Изследователите подчертават, че комбинацията от човешката дейност и метеорологичния феномен Ел Ниньо са довели CO2 до равнище, което не е било виждано от 800 хил. години.

Нарастването на CO2 на планетата уврежда живота в моретата

Нарастването на CO2 на планетата уврежда живота в моретата

Нова ужасяваща последица от дейността на човечеството

Учените изтъкват, че това рискува да направи целите за глобалната температура до голяма степен недостижими. Съгласно Парижкото споразумение за климата увеличението на глобалната температура трябва да бъде "доста под 2 градуса по Целзий", за да се избегнат катастрофични сценарии. 

Тазгодишният бюлетин за парниковите газове, изготвен от Световната метеорологична организация, се основава на измервания, направени в 51 страни. Изследователски пунктове, разположени по целия свят, измерват концентрациите на затоплящи газове, включително въглероден диоксид, метан и азотен оксид.

Данните, публикувани от Световната метеорологична организация, са онова, което остава в атмосферата, след като значителни количества са погълнати от океаните, биосферата и др.

През 2016 г. средните концентрации на CO2 са достигнали 403,3 частици на милион в сравнение с 400 частици през 2015 г.

Морското равнище се покачва с 1,3 м, ако не изоставим въглищата до 2050-а

Морското равнище се покачва с 1,3 м, ако не изоставим въглищата до 2050-а

Обещанията на правителствата са далеч от това

"Това е най-голямото увеличение, което някога сме виждали в 30-те години, през които сме имали тази мрежа", изтъква д-р Оксана Тарасова, която е ръководител на глобалната програма за наблюдение на атмосферата.

"Най-голямото увеличение беше в предишния пик на Ел Ниньо през 1997-1998 г. и беше 2,7 частици на милион, а сега е 3,3 частици на милион, то е също така 50 процента по-високо от средното за последните 10 години", допълни ученият.

Ел Ниньо въздейства върху количеството въглерод в атмосферата, причинявайки засушавания, които ограничават поглъщането на CO2 от растенията и дърветата.

Емисиите от човешки източници са се забавили през последните няколко години според проучването, но според д-р Тарасова, общото натрупано количество в атмосферата е всъщност от значение, след като CO2 остава горе и активен в продължение на векове.

През последните 70 години, допълва се в доклада, повишаването на CO2 в атмосферата е близо 100 пъти по-голямо, отколкото е било в края на последната ледникова епоха.

Бързо увеличаващите се нива на CO2 в атмосферата и други газове имат потенциала, според проучването, да "инициират непредвидими промени в климатичната система... водейки до сериозни екологични и икономически проблеми".

В изследването се отбелязва, че от 1990 г. насам е отчетено 40% увеличение на общото радиационно въздействие, като това е ефектът от затоплянето върху нашия климат от всички парникови газове.

Според експертите последният път, когато Земята е била свидетел на сравнима концентрация на CO2, е бил преди три до пет милиона години, по време на Плиоцена. Климатът тогава е бил с 2-3 градуса по-топъл, морските нива са били с 10-20 м по-високи заради топящите се Гренландия и ледените шапки в Западна Антарктида.

Други експерти в областта на атмосферните изследвания са се съгласили, че констациите на Световната метеорологична организация са повод за тревога.