Крайбрежните градове по света могат да бъдат опустошени от нарастване на морското равнище с 1,3 метра през това столетие, освен ако производството на електроенергия от въглища не бъде елиминирано до 2050 г.

Това показва ново проучване, което съчетава най-новото разбиране за приноса на Антарктида за нарастването на морското равнище и най-новите прогнозни сценарии за парниковите емисии, пише "Гардиън".

Очаква ни мрачно бъдеще, предупреди МВФ

Очаква ни мрачно бъдеще, предупреди МВФ

Необходими са действия срещу климатичните промени и неравенството

Изследването потвърждава отново, че значително покачване на морското равнище е неизбежно и изисква бързо адаптиране. Но проучването има и позитивна нотка, като разкрива, че по-голямата част от това покачване - предизвиквано от новооткрити процеси в Антарктида - може да бъде избегнато, ако светът изпълни ангажиментите си, направени в Париж за запазване на глобалното затопляне "доста под 2 градуса по Целзий".

През 2016 г. Робърт ДеКонто от Масачузетския университет в Амхърст разкри, че Антарктида може да допринесе за огромно покачване на морското равнище много по-рано, отколкото се смяташе, предполагайки, че разтапянето на ледената шапка ще се случи по-рано и установявайки нов процес, при който огромни ледникови скали ще се разпаднат.

Ала проучването на ДеКонто изследва само въздействието на Антарктида върху повишаването на морското равнище, пренебрегвайки други въздействия, като също така не е изследвало подробностите за мерките, които обществото трябва да предприеме, за да избегне тези последици.

Рекордни загуби на горски площи по света през 2016 г.

Рекордни загуби на горски площи по света през 2016 г.

А трябва да се залесява за ограничаване на изменеинето на климата

Новото изследване на Александър Науелс от Мелбърнския университет и негови колеги използва опростени физически модели, които са им позволили да проучат всички известни фактори за покачването на морското равнище, и са ги свързали с новите сценарии за парниковите емисии, които Междуправителственият панел по изменението на климата (IPCC) ще използва в следващите си доклади за състоянието на планетата в това отношение.

Учените са установили, че ако не бъде направено нищо за ограничаването на въглеродното замърсяване, тогава световното морско равнище ще се повиши с около 1,32 метра. Това е 50 процента повече, отколкото се предполагаше преди, като последният доклад на Междуправителствения панел по изменението на климата показва, че до края на столетието е възможно покачване с 85 сантиметра.

Ала допълнителният принос на Антарктида няма да се отрази, ако затоплянето се запази по-ниско от 1,9 градуса по Целзий над нивата от прединдустриалната епоха. Температури над този праг има опасност да задействат допълнителни процеси в Антарктида, идентифицирани в проучването от 2016 г., причинявайки много по-голямо покачване на морското равнище.

Вече само САЩ и Сирия не подкрепят Парижкото споразумение за климата

Вече само САЩ и Сирия не подкрепят Парижкото споразумение за климата

След като и Никарагуа го подписа

"Лимитът от 1,5 градуса по Целзий в Парижкото споразумение за климата е много по-сигурен залог за избягването на този допълнителен принос, отколкото да се постигне само и единствено 2 градуса", изтъква Науелс.

Проучването, публикувано в сп. Environmental Research Letters, показва, че сегашните обещания за ограничаване на въглеродните емисии, които правителствата направиха като част от Парижкото споразумение до 2030 г., са толкова слаби, че ще изискват много сериозни съкращения между 2030 и 2050 г., за да се избегне задействането на тези допълнителни процеси в Антарктида.