Никарагуа подписа Парижкото споразумение за климата, оставяйки САЩ и Сирия като единствените две страни в света, които не са се присъединили към световния пакт за климата, чиято цел е ограничаване на парниковите газове, съобщава "Ройтерс".

Правителството на президента Даниел Ортега обяви, че световното споразумение от 2015 г. представлява "единственият международен инструмент, който предлага условията за справяне с глобалното затопляне и неговите ефекти".

Климатичните промени струват на САЩ милиарди долари загуби

Климатичните промени струват на САЩ милиарди долари загуби

Федералното правителство е изхарчило повече от 350 милиарда долара

"Ние приветстваме обявлението на Никарагуа, което допълнително подчертава ангажимента на международната общност да вземе пълна отговорност за нашата обща планета", изтъкна Елиът Харис, помощник генерален секретар на Програмата на ООН за околната среда.

Призивът на централноамериканската страна да се присъедини към Парижкото споразумение идва само седмици, след като тропическата буря "Нейт" опустоши региона, подчертавайки уязвимостта на Никарагуа и нейните съседи от последиците от изменението на климата.

Парижкото споразумение, договорено от близо 200 страни преди две години, има за цел да ограничи затоплянето на планетата чрез ограничаване на глобалните емисии на въглероден диоксид и други газове, които учените смятат, че водят до глобалното затопляне.

Американският президент Доналд Тръмп обяви през юни началото на 3-годишен процес за оттегляне от споразумението на основание, че ще постави САЩ в икономическо неравностойно положение.

САЩ уведомиха ООН, че напускат парижката сделка за климата

САЩ уведомиха ООН, че напускат парижката сделка за климата

Ходът е в съответствие с решението на президента Доналд Тръмп