САЩ изпратиха официално писмено известие на ООН, в което заявяват, че ще се оттеглят от историческото Парижко споразумение за климата колкото е възможно по-скоро. Това съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от световни агенции.

Тръмп официално се стреми към напускане на Парижкото споразумение

Тръмп официално се стреми към напускане на Парижкото споразумение

Според информацията известието ще бъде публикувано от Държавния департамент

Ходът е в съответствие с решението на президента Доналд Тръмп, който обяви, че страната няма да изпълнява споразумението.

Обаче това за момента е символично уведомление, тъй като САЩ не могат официално да се оттеглят от споразумението. В договора е записано, че нито една страна не може официално да подаде документи за напускане преди ноември 2019 г. и не може да напусне сделката преди ноември 2020 г., тъй като процесът по оттегляне е една година.

Департаментът обаче пояснява, че Тръмп е готов за предоговаряне на споразумението, което да включва по-благоприятни за бизнеса, работниците, хората и данъкоплатците условия.

САЩ подкрепят балансират подход в климатичната политика, който ще доведе до намаляване на емисиите, докато в същото време се насърчава икономическият ръст и се обезпечи енергийната сигурност, допълва ведомството.

Ще продължим да намаляваме нашите парникови емисии чрез иновация и технологии и ще работим с другите държави, за да им помогнем да имат достъп и да използват по-чисти и по-ефективни изкопаеми горива, и използване на възобновяеми и други енергийни източници, поясняват от департамента.

Обаче САЩ заявяват, че ще продължат да участват в международните преговори за климатичните промени, както и на срещите в рамките на ООН, за да защитят интересите си.

През юни Тръмп обяви, че САЩ напускат споразумението, тъй като е "лошо" за американците. На срещата на Г-20 в Хамбург държавите приеха решението на Вашингтон, но френският лидер Еманюел Макрон обяви, че ще продължи да се опитва да убеди американския президент да си промени позицията.

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Президентът Тръмп обяви решението...