Рязкото увеличение на горските пожари e довело до рекордни загуби през 2016 г. на горски площи по света, равняващи се на площта на Нова Зеландия. Това разкрива доклад на Global Forest Watch, цитиран от световните информационни агенции.

Тревожният темп на унищожение на горите - 51 процента по-висок от предходната година, или загуба на 29,7 млн. хектара - се дължи отчасти на изменението на климата, което увеличи рисковете и интензитета на горските пожари чрез повишаването на температурите и засушаването на някои места.

Нарастването на CO2 на планетата уврежда живота в моретата

Нарастването на CO2 на планетата уврежда живота в моретата

Нова ужасяваща последица от дейността на човечеството

Метеорологичният феномен Ел Ниньо през 2015 и 2016 г., чиято интензивност е била една от най-високите в историята, също е изиграл роля, предизвиквайки тежки засушавания в тропическите райони. Много от тези тропически райони не са естествено податливи на пожари - но уязвимостта е нараснала заради лошото управление и утежнена от Ел Ниньо.

Смъртоносните пожари в Бразилия и Индонезия са сред допринеслите най-много за загубата на горски площи. През тази година тежки пожари отново опустошиха региони в Португалия, както и в американския щат Калифорния.

Щети за $1 млрд. от огнения ад в Калифорния

Щети за $1 млрд. от огнения ад в Калифорния

Расте броя на опожарените сгради

В района на Амазония в Бразилия са унищожени 9,1 млн. акра гори - повече от три пъти повече от 2015 г. През 2016 г. са били опустошени около 4 процента от горите в Португалия, което е най-високата пропорция от която и да е друга страна. Близо половината от всички гори, изгорели в Европейския съюз през 2016 г., са били в Португалия, където податливите на пожари евкалиптови и борови насаждения заедно с лошата почва насърчават смъртоносните пожари.

Пожарите взеха главата на вътрешния министър на Португалия

Пожарите взеха главата на вътрешния министър на Португалия

Около 40 души загинаха при пожари през последните дни

Страната е на път да подобри рекорда за унищожени гори през 2017 г., като при неотдавнашните бедствия загинаха десетки хора.

Обезлесяването, произтичащо от селското стопанство, дърводобива и минното дело също са допринесли за загубите на гори.