Светът е изправен пред "климатичен апартейд", в който богатите са по-способни да се приспособят към по-гореща планета, докато бедните страдат от най-тежките последици от климатичните промени, обяви експерт на ООН, цитиран от "Франс прес".

В нов доклад специалният докладчик на ООН за крайната бедност и правата на човека Филип Алстън предупреди, че "климатичните промени застрашават да унищожат последните 50 години напредък... в намаляването на бедността".

Климатичните промени – заплаха за световния мир през следващите 10 г.

Климатичните промени – заплаха за световния мир през следващите 10 г.

За първи път глобалното затопляне се посочва като основен риск

Докладът на Алстън, който ще бъде представен пред Съвета по правата на човека към ООН през следващата седмица, цитира предишни изследвания, че климатичните промени може да оставят 140 млн. души в развиващия се свят без дом до 2050 г.

"Извратено, докато бедните хора са отговорни само за една малка частица от глобалните емисии, те ще понесат по-голямата част от тежестта на климатичните промени и имат най-малък капацитет да се защитят", изтъква Алстън в изявление.

Милиони младежи протестират по света срещу климатичните промени

Милиони младежи протестират по света срещу климатичните промени

"Садете дървета, спасете пчелите, почистете моретата"

"Ние рискуваме сценарий "климатичен апартейд", където богатите плащат, за да избегнат прегряване, глад и конфликти, докато останалата част от света е оставена да страда", се предупреждава още в доклада.

Експертът отбеляза, че въпреки глобалните сигнали за тревога във връзка със заплахата от климатичните промени, проблемът остава "маргинална загриженост" в рамките на общността на правозащитниците.

Той специално разкритикува Върховния комисариат за правата на човека към ООН за това, че не отделя достатъчно внимание и ресурси за този проблем.

Всички специални докладчици са независими експерти, които не говорят от името на ООН, но съобщават констатациите си на световния орган.

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

Почва, създадена от смесица от милиарди долари от петролната индустрия и особеностите на индивидуализма на американците