Милиони протестиращи млади хора и ученици провеждат демонстрации по света, включително в няколко страни от Европейския съюз под наслов "Глобална стачка за бъдеще", за да настояват за по-крути мерки срещу глобалното затопляне, докато Общността гласува за избор на нов състав на Европейския парламент, отбелязва "Асошиейтед прес".

Стачки за климата са планирани в повече от 1400 града в повече от 110 страни. Организаторите твърдят, че броят на участващите млади хора щял да надхвърли 1,4 млн. души, които участваха в глобалния ден на стачките през март.

Грета Тунберг настоява политиците да слушат учените за климатичните промени

Грета Тунберг настоява политиците да слушат учените за климатичните промени

Не може сама да промени мисленето им, иска да го сторим заедно

Глобалната кампания, вдъхновена от шведската тийнейджърка Грета Тунберг, се случва в контекста на нарастващата тревога относно разгръщащата се климатична криза, особено сред младите хора.

Хиляди присъстваха на митинг в германската столица Берлин, където предимно млади хора и ученици издигнаха плакати с лозунги като "Няма планета Б" или "Садете дървета, спасете пчелите, почистете моретата".

Мнозина протестиращи ще бъдат твърде млади, за да гласуват, когато германците отидат до урните в неделя за евроизборите, но настояват семействата им и по-възрастните им приятели да обмислят дългосрочното бъдеще света.

"Алтернатива за Германия" отрича климатичните промени, заклейми "мошеничката" Грета Тунберг

"Алтернатива за Германия" отрича климатичните промени, заклейми "мошеничката" Грета Тунберг

16-годишната Грета била също "бавноразвиваща се"

17-годишната Клара Кирхоф заяви, че евроизборите са особено важни за справяне с климатичните промени на континентално равнище.

Кирхоф каза, че "няма смисъл в Германия да се прави много за климата, а други да не поемат своята тежест".

Движението на стачкуващите ученици започна през август миналата година, когато Тунберг, тогава на 15 години, проведе самостоятелен протест пред сградата на шведския парламент. Оттогава стотици хиляди ученици взеха участие в стачки всяка седмица по света от Австралия до Канад, от Гана до Германия. 

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

Почва, създадена от смесица от милиарди долари от петролната индустрия и особеностите на индивидуализма на американците

Миналата година хиляди авторитетни учени климатолози, които са част от Междуправителствената експертна група по климатичните промени към ООН, предупредиха, че човечеството разполага само с 12 години за ограничаване на климатичната катастрофа.

По-рано този месец друг доклад на ООН предупреди, че масовият крах на екосистемите излага човечеството на екзистенциална опасност. А през миналата седмица се оказа, че ледът на Антарктида се топи много по-бързо, отколкото се смяташе преди, а глобалните емисии на CO2 в атмосферата са достигнали рекордно равнище от 415 частици на милион (ppm).

Природата на Земята е в най-лошото си състояние в историята на човечеството

Природата на Земята е в най-лошото си състояние в историята на човечеството

Откритията ще окажат допълнителен натиск върху държавите да предприемат спешни действия