Крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" прегръща отричането на климатичните промени като най-новата тема, с която да увеличи подкрепата за себе си сред германските граждани, обединявайки се с учени, които твърдят, че истерията движи дебата за глобалното затопляне и осмивайки шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг като "бавноразвиваща се" и мошеничка, пише британският в. "Гардиън".

Очаква се "Алтернатива за Германия" да предприеме най-голямата си атака досега срещу преобладаващата климатична наука по време на симпозиум в германския парламент днес, подкрепени от известна група, отричаща климатичните промени, свързвана от изследователи с известни консервативни групи в САЩ.

Грета Тунберг настоява политиците да слушат учените за климатичните промени

Грета Тунберг настоява политиците да слушат учените за климатичните промени

Не може сама да промени мисленето им, иска да го сторим заедно

Фокусът на "Алтернатива за Германия" върху климатичните промени се засили, след като влезе в Бундестага през есента на 2017 г. Партията добави скептичен глас към нарастващия брой парламентарни дебати по темата и концентрира противопоставянето си специално върху скандала във връзка с емисиите от дизеловите автомобили и плановете за постепенно спиране на използването на кафяви въглища.

Ала вниманието, което партията обърна на темата, беше забележимо засилено след появата през миналия август на Грета, тийнейджърката, активистка за климата, която се появи на демонстрации във връзка с климата в цяла Европа, включително и в Германия.

16-годишната Грета Тунберг към ЕП: Време е за паника

16-годишната Грета Тунберг към ЕП: Време е за паника

Тя призова депутатите да използват "катедрално мислене" в борбата с климатичните промени.

Съвместно разследване на природозащитната организация Greenpeace Unearthed и организацията за борба с екстремизма Институт за стратегически диалог показа рязко увеличение на говоренето от страна на "Алтернатива за Германия" по въпросите на климата. Докато климатичните промени почти не са споменавани в техните канали в социалните мрежи, когато партията беше създадена през 2013 г., те споменават темата в профилите си в социалните мрежи около 300 пъти през 2017-18 г., като това се е утроило през последната година до над 900 пъти, като основният им фокус е Грета.

"Алтернатива за Германия", чиито членове бяха видени да раздават брошури по време на климатичните стачки на ученици, в които се отричат климатичните промени, засили реториката си срещу Тунберг преди изборите за Европейски парламент. Кандидатите ѝ са направили сравнения между шведската тийнеджърка и член на нацистката младежка организация ("Хитлерюгенд") и я призоваха да потърси лечение за своята "психоза", както се изказа Максимилиан Крах, който е кандидат на "Алтернатива за Германия" за евроизборите.

16-годишната Грета Тунберг към ЕП: Време е за паника

16-годишната Грета Тунберг към ЕП: Време е за паника

Тя призова депутатите да използват "катедрално мислене" в борбата с климатичните промени.

На страницата на партията във "Фейсбук" също така многократно беше изтъквано, че тя е лидер на култа към климатичното движение. Публикации в социалната мрежа използват многократно термини като "СО2Култ", "Klimawandelpanik" (паника от климатичните промени) и "Klimagehirnwäsche" (промиване на мозъци във връзка с климата).

Якоб Гул, изследовател от Института за стратегически диалог, коментира, че отричането на климатичните промени се е превърнало в ключово за политическата платформа на крайнодясната партия. "Алтернатива за Германия" отрича предизвиканите от човека климатични промени в своите страници в социалните мрежи от 2016 г. насам, и макар да не е променила позицията си, е ясно, че партията е решила да я споделя по-често", обясни Гул.

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

А това ще бъде катастрофално за живота на планетата

Припомняме, че Грета Тунберг страда от синдром на Аспергер (психично разстройство от аутистичния спектър), като по думите ѝ това ѝ е помогнало в живота.

"Това ме прави различна, а да си различен е дар, бих казала. Това също така ми дава възможност да виждам нещата не по обичайния начин. Не мога лесно да бъда подведена от лъжи, мога да виждам през нещата. Ако бях като всички останали, нямаше да започне тази училищна стачка например", коментира наскоро тя.