САЩ са благодатна почва за отричането на науката за климата в сравнение с други страни, като международно проучване показва, че значителен брой американци не вярват, че се случва промяна на климата, предизвикана от човешката дейност, пише британският в. "Гардиън".

Общо 13% от анкетираните американци в проучването, проведено в 23 страни от YouGov-Cambridge Globalism Project, са се съгласили с твърдението, че климатът се променя, "но човешката дейност изобщо не е отговорна за това". Други 5 процента са посочили, че климатът не се променял.

Само Саудитска Арабия (16%) и Индонезия (18%) имат по-голям дял от хора, които се съмняват в климатичните промени.

Американците също така е по-вероятно в сравнение с всяка друга западна страна, участвала в проучването, да твърдят, че не знаят дали климатът се променя или хората са отговорни - общо 13% са казали това.

Манфред Вебер: Само някои десни особняци отричат климатичните промени

Манфред Вебер: Само някои десни особняци отричат климатичните промени

Той направи коментара по време на телевизионен дебат с Франс Тимерманс

Но въпреки тези възгледи, огромното мнозинство от американските граждани приемат науката за климатичните промени, като почти четири от всеки 10 души твърдят, че човешката дейност е поне частично отговорна, потенциално заедно с други фактори, а още една трета, която има по-твърда позиция, че човешката дейност е доминиращата причина.

Учените са единодушни, че хората предизвикват климатичните промени чрез експоненциалното увеличаване на емисиите с парников ефект през годините. Глобалните емисии все още нарастват, а последните четири години са били най-горещите, откакто се води надеждна статистика по въпроса.

Миналия октомври Междуправителственият панел за климатичните промени към ООН, в който влизат хиляди водещи световни климатолози, предупреди за тежките последствия от продължаващото глобално затопляне, изтъквайки, че човечеството разполага само с 12 години, за да предприеме адекватни действия.

В резултат на това се появи глобално движение на млади хора, призоваващи за действия. Движението е оглавявано от шведската тийнейджърка Грета Тунберг.

Грета Тунберг настоява политиците да слушат учените за климатичните промени

Грета Тунберг настоява политиците да слушат учените за климатичните промени

Не може сама да промени мисленето им, иска да го сторим заедно

В САЩ уличните протести са по-малко видими, но политическият пейзаж около климатичните промени беше променен от Зеления Нов курс, опит на членката на Конгреса от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес да стимулира мобилизация, подобна на тази от Втората световна война, за да бъдат ограничени все по-опустошителните урагани и горски пожари, които вилнеят в страната.

През тази седмица беше публикуван доклад на ООН, писан в продължение на повече от три години от повече от 450 учени и дипломати, който предупреди, че един милион видове са на ръба на измирането, до голяма степен в резултат на човешката дейност, която ускорява с тревожни равнища упадъка на животоподдържащите природни системи на Земята.

Природата на Земята е в най-лошото си състояние в историята на човечеството

Природата на Земята е в най-лошото си състояние в историята на човечеството

Откритията ще окажат допълнителен натиск върху държавите да предприемат спешни действия

Но по-масовото отричане на науката за климата се крепи на съгласувана кампания за дезинформация от страна на петролните компании и черти от американския характер, анализира Маргарет Клайн Саламон, която е клиничен психолог и основателка на групата за натиск Climate Mobilization.

"Братята Кох и петролната индустрия вложиха милиарди долари в заблуждаването на американската общественост, дори изпращайки литература на учители по природни науки в училищата", изтъква Саламон и допълва: "Те са толкова добре организирани и успяха да превърнат климатичните промени в противоречива тема. Това очевидно работи. Налице е също така въпросът с американския индивидуализъм, остатък от съдба, която не ни помага за разбирането, че сме част от мрежата на живота. Американската мечта е доста егоистична. Нуждаем се от нова американска мечта."

Американците също така изглеждат необичайно предразположени към свързаните с климата конспиративни теории, показват данните на YouGov. Общо 17% от анкетираните са се съгласили, че "идеята за глобално затопляне, причинено от човека, е измама, която е измислена, за да заблуди хората".

Вярата в тази конспиративна теория, която преди е била взимана на въоръжение от страна на Доналд Тръмп, който погрешно твърди, че климатичните промени са измислица на Китай, нараства с възрастта и консервативната политическа идеология. Общо 52% от американците, които определят себе си като "много десни", настояха, че глобалното затопляне е измама.