Нарастващ брой американци определят климатичните промени като криза, а две трети казват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп прави твърде малко да се бори с проблема.

Резултатите от социологическо проучване, проведено от "Вашингтон пост" и Kaiser Family Foundation (KFF), сочат нарастващо прекъсване на връзката между американците, разтревожени от затоплящата се планета, и администрацията на Тръмп, която агресивно снижава нормите за опазване на околната среда, въведени през епохата на Барак Обама, и се отказва от ролята на страната като световен лидер в лансирането на действия за борба с климатичните промени.

Проучването установява, че голямо мнозинство от американците - около 8 на всеки 10 души - казват, че човешката дейност подхранва климатичните промени, а приблизително половината смятат, че е необходимо спешно да се предприемат действия през следващото десетилетие, ако човечеството иска да предотврати най-лошите техни последици. Почти 4 на всеки 10 души сега казват, че климатичните промени са "криза", което е увеличение от по-малко от една четвърт преди пет години.

Светът е крайно неподготвен за последиците от климатичната криза

Светът е крайно неподготвен за последиците от климатичната криза

Това ще доведе до бедност, недостиг на вода и увеличение на миграцията

"Страшно ме е страх не за моите деца, а за децата на моите деца и с какво ще трябва да се справят", изтъква 50-годишната медицинска сестра Мехаела Деричи от Бристол, щата Кънектикът, допълвайки: "Какво оставяме като наследство освен опасна бъркотия?"

Въпреки че американците все повече се притесняват за климатичните промени, по-малко от четирима на всеки 10 души казват, че смятат, че справянето с проблема ще наложи да направят "големи жертви". И повечето не желаят да плащат за това от собствените си джобове.

Например, въпреки че половината анкетирани възрастни твърдят, че биха били готови да плащат месечен данък от 2 долара върху техните сметки за ток, за да помогнат в борбата с климатичните промени, малко над една четвърт казват, че са готови да плащат 10 долара допълнително всеки месец. А докато две трети подкрепят по-строги стандарти за икономия на гориво за автомобилите и камионите в страната, увеличението на данъка върху газа остава дълбоко непопулярно.

ООН: Рискуваме да достигнем точката на необратимост в климатичните промени

ООН: Рискуваме да достигнем точката на необратимост в климатичните промени

Каскаден срив на природните системи...

Вместо това преобладаващи мнозинства казват, че биха предпочели инициативите за климата да бъдат финансирани чрез увеличаване на данъците на заможните домакинства и на компаниите, които горят изкопаеми горива.

Социологическото проучване излиза в момент, когато светът вече се е затоплил повече от 1 градус по Целзий след началото на Индустриалната революция, а учените са единодушни, че светът се насочва към катастрофални ефекти, освен ако хората не действат бързо, за да намалят емисиите си с парников ефект, включително на въглероден диоксид. Големите страни по света, с изключение на САЩ, обещаха да работят заедно за борба с климатичните промени като част от Парижкото споразумение за климата през 2015 г., но светът остава много далеч от изпълнението на тези цели.

Русия: Пожарите в Сибир и наводненията в Иркутск са свързани с климатичните промени

Русия: Пожарите в Сибир и наводненията в Иркутск са свързани с климатичните промени

Всъщност причината е очевидна - всичко това е в резултат на климатичните промени

За Тръмп климатичните промени също могат да се окажат проблем, дори сред неговите избиратели от Републиканската партия. Въпреки че демократите и независимите избиратели са по-склонни да смятат, че климатичните промени са причинени от човешката дейност, мнозинството от републиканците - 60 на сто - казват, че и те вярват в това. А 23 процента от републиканците изтъкват, че не одобряват начина, по който Тръмп се справя с проблема, в сравнение със само 9 на сто от републиканците, които не одобряват работата му като цяло.

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

100 пъти увеличение на щетите от супербури и 280 млн. разселени