Климатичните промени са една от причините за наводненията в Иркутска област и пожарите в Сибир. Това заяви директорът на Метеорологичната служба на Русия Максим Яковенко пред журналисти, цитиран от ТАСС.

Тръмп предложи на Путин помощ срещу пожарите в Сибир

Тръмп предложи на Путин помощ срещу пожарите в Сибир

В телефонни разговори, двамата се договориха за сътрудничество

Постоянно се случват бедствия и някои извънредни ситуации - първо наводнения, а след това пожари. Всъщност причината е очевидна - всичко това е в резултат на климатичните промени. Преди промените бяха незначителни, но през последните шест или седем години ние всяка година отчитаме, че броят на опасните феномени расте 2.5-3 пъти в сравнение с предишните десетилетия, подчерта Яковенко.

Той поясни, че през последните 20 години на миналия век годишно е имало по 100-150 опасни природни феномена, които засягат икономиката, а сега има 450-500 такива опасни феномена, техният брой ще продължи да се увеличава в близко бъдеще.

Путин хвърля армията срещу пожарите в Сибир

Путин хвърля армията срещу пожарите в Сибир

Пожарът, който е на площ колкото територията на Белгия, е предизвикал огромни облаци от дим над източната половина на Русия и дори е достигнал Монголия

През юни Иркутска област беше обхваната от големи наводнения. При първата вълна бяха засегнати 10 900 жилища с 42 700 души. След това бяха наводнени 1900 къщи с 5300 души. 25 души загинаха, а шестима са безследно изчезнали.

На територията на Амурски район, където беше обявено бедствено положение на 25 юли заради наводнения в резултат на проливни дъждове, са засегнати 462 къщи с 962 души. Повече от 2500 души са евакуирани.

20 станаха жертвите на наводненията в Иркутска област в Русия

20 станаха жертвите на наводненията в Иркутска област в Русия

Съдбата на още осем местни жители остава неизвестна

Отделно 160 пожара са възникнали на площ 6866 хектара в Русия, 62 от тях са в Иркутска област, а 69 в Красноярск.