На заседание на работната група на Сената на САЩ за климатичната криза, сенатори приветстваха група от млади активисти за водачеството, за здравия им разум и проявената от тях мъдрост, нетипична за годините им. След това те попитали тийнейджърите за съвет как Конгресът на САЩ може да се бори с една от най-спешните и политически спорни заплахи, пред които са изправени световните лидери: климатичните промени.

Грета Тунберг, 16-годишната шведска активистка, която подбуди младите хора по целия свят да стачкуват за повече действия за борба срещу глобалното затопляне, учтиво е напомнила на американските конгресмени, че е ученичка, а не учен - или сенатор.

"Моля, спестете си похвалите. Не ги искаме", заявила тя, цитирана от "Гардиън", допълвайки: "Не ни канете тук, само за да ни кажете колко вдъхновяващи сме, без всъщност да правите каквото и да е по въпроса, защото това не води до нищо. Ако искате съвет за това, което трябва да направите, поканете учени, попитайте учени за техния опит. Не искаме ние да бъдем чути. Искаме науката да бъде чута."

В забележки, предназначени за Конгреса като цяло, Грета изтъкнала: "Знам, че се опитвате, но просто недостатъчно усърдно. Съжалявам."

Публиката се разсмяла. Поддръжниците избухнали в овации. Сенатор Ед Марки, демократът от Масачузетс, който подкрепя Зеления нов курс и ръководи работната група на Сената, може би е бил изненадан от нейната прямота. Ала той се усмихнал.

На масата с тийнейджърите са били седнали едни от най-симпатичните и гласовити привърженици на смелите действия във връзка с климатичните промени в Конгреса. Но изправена пред контролирания от Републиканската партия Сенат и враждебно настроен Бял дом, перспективата за въвеждане на реформи в мащаба и обхвата, за които призовават активистите - и мнозина учени - е мрачна.

"Имаме нужда от вашето водачество", каза той на Тунберг, допълвайки: "Младите хора са армията в политически смисъл, която пристигна в САЩ. Насочихте вниманието върху този проблем по начин, по който никога досега не е било провено. И това създава нов X фактор."

Все пак Марки се зарекъл да опита: "Чуваме ви. Чуваме какво казвате и ще удвоим усилията си."

Сектата на Грета

Сектата на Грета

Климатичните активисти фанатично следват едно дете, повтаряйки заклинанията му. Досущ като сектанти от едно квазирелигиозно течение, стъпващо върху емоция, страх и... липса на логика

Грета Тунберг беше един от няколкото младежки активисти, поканени да се обърнат към работната група по време на двудневни изказвания, целящи да пришпорят сенаторите да подкрепят "трансформативните действия в областта на климата". Към нея се присъединиха активисти от САЩ и Южна Америка, част от "многорасовите, междупоколенчески" усилия за борба с климатичните промени.

Срещите и изказванията във Вашингтон имат за цел да повишат осведомеността преди глобалната климатична стачка в петък, в която ученици и работници ще излязат от училищата и офисите, за да окажат натиск върху своите правителства да действат, докато световните лидери се събират в Ню Йорк за годишното Общо събрание на ООН.

"Поколението на Зеления нов курс не само ще оцелее, но и ще процъфтяваме", настоя Надя Назар, съосновател на активистката група Zero Hour, по време на пресконференция по-рано вчера. Тя допълни: "Повече няма да бъдем известни като децата, които се борят с апокалипсиса. Ще бъдем известни като решението на климатичната криза."

Грета Тунберг участва в протест пред Белия дом за борба с климатичните промени

Грета Тунберг участва в протест пред Белия дом за борба с климатичните промени

Без повече въглища, без повече петрол, дръжте въглерода в почвата

Тунберг пристигна в САЩ, прекосявайки Атлантическия океан на яхта, захранвана от слънчева енергия. Тя придоби международна известност след началото на "Петъци за бъдеще": стачки на ученици, които се разпространиха в 135 страни. Номинирана е за Нобелова награда за мир.

В понеделник тя се срещна с Барак Обама. Бившият американски президент сподели снимка от срещата им, на която той похвали Тунберг като "един от най-големите защитници на нашата планета" и човек, който "не се страхува да настоява за реални действия".