Климатичната обстановка в Чехия беше определена като "катастрофална" от ръководителя на Министерството на опазването на околната среда Рихард Брабец по време на пресконференция вчера заради сушата, която връхлетя страната, като според министъра това е "най-тежката суша през последните 500 години".

Сушата в Добруджа влошава състоянието на пшеницата

Сушата в Добруджа влошава състоянието на пшеницата

Причините са комплексни, според проф. Иван Киряков

"В национален мащаб не ни достигат 60% валежи, в някои краища на страната този показател е още по-печален. Причината за липсата на вода е не само минималното количество дъждове през годината, но и постоянно повишаващата се температура. Сега в Чехия има почти същите температури, каквито бяха преди 20 години доста по на юг, например, в Хърватия. Ситуацията може да се нарече катастрофална, тъй като сегашната суша е най-тежката през последните 500 години", изтъкна Брабец, цитиран от местните медии.

Според министъра сушата обикновено започва да се усеща по-късно - през май, началото на юни.

Над 2 млн. души застрашени от глад заради засушаването в Сомалия

Над 2 млн. души застрашени от глад заради засушаването в Сомалия

Един от най-сухите сезони от повече от три десетилетия

"Тази зима на практика беше безснежна, ако не се вземат предвид планинските върхове. Ето защо още в средата на март селскостопанските работници започнаха да бият тревога, опасявайки се за съдбата на бъдещата реколта", изтъкна още министърът.

Сред мерките, предприети по места, са например ограничаването на потреблението на вода в населените места. По-конкретно някои малки градове и села в Южна Моравия са с ограничена консумация на вода до 100 литра на човек на ден, използването на питейна вода за напояване на градини и зеленчукови градини, както и за пълнене на басейни, там е забранено.

Изследователи от университета в Бърно са разработили устройства за използване на дренажни системи за задържане на вода в суха почва. Изграждат се специални канали, които доставят вода на полетата от реките.

В Германия рекордна суша

В Германия рекордна суша

От юни до ноември са паднали 225 литра дъжд на квадратен метър

Министър Брабец посочи като пример също положението с река Лабе (Елба) близо до град Усти над Лабем, където дълбочината на водата сега е около 1,5 метра, което е почти половината от обичайното ниво. Освен всичко друго, това представлява заплаха за търговското и индустриалното корабоплаване по реката, която свързва централната част на Чехия с Хамбург в Северна Германия.

Още по-тежко е положението с река Вълтава в района на Прага и с река Морава, някои от нейните притоци просто са пресъхнали.