Украинското министерство за интеграция на временно окупираните територии обяви публикуването на "интерактивна карта на потенциалната минна опасност". Картата може да бъде разгледана онлайн чрез мобилно приложение или директно в браузъра.

Когато се изтеглят от окупираните украински селища, руските войски често минират територията им, за да забавят настъплението на преследващата ги украинска армия.

Освен това от освободените градове и села в Украйна се съобщава за оръжия, оборудване и боеприпаси, оставени набързо от отстъпващата руска армия, които също представляват възможна риск, включително и за цивилното население.

За да обедини двете, министерството работи с по-широкия термин "взривни опасности".

"С цел да се предпази обществеността от рисковете, свързани с минните опасности в Украйна, беше създадена интерактивна карта на районите, които потенциално могат да бъдат замърсени", се казва в изявление на министерството.

Руските окупатори са минирали и детски играчки в Херсон

Руските окупатори са минирали и детски играчки в Херсон

Операция на украинските сапьори

Уточнява се, че на интерактивната карта са отбелязани местата, където вече са открити или има вероятност да бъдат открити взривни предмети, представляващи заплаха за живота и здравето на гражданите.

Интерактивният характер на картата означава, че тя може да се използва за картографиране на намерени самоделни взривни устройства, както и могат да бъдат предупредени съответните служби, а сапьорите могат да бъдат извикани на мястото на инцидента.

В последните дни на миналата година бе съобщено, че трима сапьори от украинската служба за извънредни ситуации са загинали при експлозия на мина, докато са работели в Херсонска област.