Трима сапьори от украинската служба за извънредни ситуации загинаха в събота при експлозия на мина, докато разминираха части от Херсонска област, съобщиха от службата за спешна помощ на Житомирска област, чиито служители са били те. Новината разпространи Ройтерс.

"И тримата самоотвержено служиха в аварийно-спасителния отряд на Звеното със специално предназначение на Държавния департамент на Украйна в Житомирска област и изпълняваха задачата по разминиране на освободени от врага територии в Херсонска област", съобщи службата за спешна помощ в Житомир в своята страница във "Фейсбук".

Русия, която нахлу в Украйна преди 10 месеца, контролира голяма част от Херсонска област, но на левия бряг на река Днепър. До средата на ноември украинските сили си върнаха град Херсон - административен център на региона, както и редица населени места в областта.

Оттогава там работят сапьори, след като президентът Володимир Зеленски каза, че руските сили са минирали много сгради и обекти. Подобна е ситуацията и в други области, които Украйна успя да си върне.

Държавният департамент на САЩ изчисли в началото на декември, че около 160 000 квадратни километра) украинска земя трябва да бъдат проверени за мини. Това е почти колкото половината от територията на Германия.

"Очакваме това да бъде едно от най-големите предизвикателства с противопехотни мини и невзривени боеприпаси след Втората световна война", заяви тогава Държавният департамент в брифинг, публикуван на неговия уебсайт.

В събота украинските власти съобщиха, че при руски удар са загинали най-малко 10 души в град Херсон, докато Москва обвини украинските сили за атаката.

Украински следователи откриха килия за изтезания на деца в Херсон

Украински следователи откриха килия за изтезания на деца в Херсон

Руските сили са използвали психологически натиск