В район, отвоюван от руските войски, украински следователи са открили килия, в която са били задържани и малтретирани деца. Това твърди комисарят по правата на човека на украинския парламент Дмитро Лубинец, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че килията е била в един от четирите центъра за изтезания, използвани от руските войски в град Херсон в Южна Украйна, от който руските сили се изтеглиха миналия месец.

От своя страна Москва отрича да е атакувала цивилни във войната и отхвърля обвиненията, че е малтретирала цивилни.

Лубинец, който представи поредица от доклади за предполагаеми изтезания, посочи, че условията са по-лоши, отколкото в местата за задържане, разследвани в други отвоювани райони.

"Открихме десет стаи за изтезания в Херсонска област, четири в град Херсон. В една от стаите за изтезания намерихме отделна килия, в която са държали деца... дори окупаторите я наричали така - детска килия", съобщи той на брифинг.

Килията се различава от съседните стаи само по това, че окупаторите са постилали тънки рогозки на пода, обясни Лубинец и допълни, че на децата е била давана вода през ден и на практика не им е била давана никаква храна.

Зеленски: Русия депортира повече от 500 000 украинци

Зеленски: Русия депортира повече от 500 000 украинци

Взети са им документите и телефоните

"Използвали са психологически натиск. Казвали са им, че родителите им са ги изоставили и няма да се върнат", разкри той.

Лубинец обясни, че 14-годишно момче е било задържано за правене на снимки на повредена руска военна техника.

Това са били деца, които в очите на нашествениците са оказвали съпротива, посочи той.

"Ройтерс" уточнява, че Любинец не е представил доказателства за твърденията си.

По негови думи около 12 000 украински деца са били отведени в Русия от началото на инвазията през февруари, от които 8 600 са били депортирани насила.

Западни официални представители съобщиха за масови депортации на украинци, които са били принудени да преминат през "филтрационни" пунктове. През септември пратеникът на САЩ в ООН заяви, че броят на депортираните е между 900 000 и 1,6 милиона души.

Русия отрича да е организирала масови депортации на украинци в Русия.

САЩ имат доказателства за стотици изтезавани от Русия в Херсон

САЩ имат доказателства за стотици изтезавани от Русия в Херсон

Москва официално отрича за насилие над цивилни