Следователи в наскоро освободената Херсонска област в Украйна са открили 63 тела със следи от изтезания, след като руските сили са напуснали района. Това заяви украинският вътрешен министър Денис Монастирски, цитиран от "Ройтерс" и "Интерфакс".

"63 тела са намерени в Херсонска област, но търсенето едва е започнало, толкова още килии за изтезания и гробове ще бъдат разкрити", изтъкна той.

Монастирски посочи, че са установени 436 случая на военни престъпления по време на руската окупация. По негови думи са открити единадесет места, в които са били задържани хора, включително четири, където са били извършвани изтезания.

"Следователите в момента ги оглеждат и установяват всеки случай на изтезание. Извършва се и ексхумация на телата на убитите", поясни министърът.

Андрий Коваленко, прокурор в областната прокуратура на Херсон, съобщи пред "Ню Йорк Таймс", че са събрани свидетелства за 800 задържания от руснаци в областта.

Зеленски от освободения Херсон: Продължаваме напред!

Зеленски от освободения Херсон: Продължаваме напред!

Готови сме за мир, обяви украинският лидер

Той посочи, че най-честите видове малтретиране на задържаните са чрез електрошокове, побои с пластмасови или гумени палки и задушаване чрез прищипване на дихателния маркуч на противогаз, поставен върху главата на затворника.

Украински и международни следователи твърдят, че военни престъпления са извършени в райони, окупирани от руските войски след нахлуването им в Украйна през февруари.

От своя страна Москва отрича нейните войски умишлено да са атакували цивилни или да са извършвали зверства в окупираните райони.

Масови гробове бяха открити в други части на Украйна, окупирани преди това от руските войски, като сред телата бяха установени и такива на цивилни със следи от изтезания.

Руските сили напуснаха части от Херсонска област миналата седмица - това беше една от първите области, превзети от Русия.

В неделя президентът Володимир Зеленски заяви, че следователите са разкрили повече от 400 военни престъпления в Херсон.

Той посочи, че руската армия е оставила след себе си трупове, повредена инфраструктура и противопехотни мини.

Зеленски: Ситуацията в Херсон все още е опасна

Зеленски: Ситуацията в Херсон все още е опасна

Разследващите вече са документирали повече от 400 руски военни престъпления