Масовите гробове и изтезанията на цивилни граждани, станали известни след освобождаването на Буча и Изюм, показват, че руснаците са прибягвали до жестокости във всички окупирани територии.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

"Откриването на масови гробове на цивилни и килии за мъчения в новоосвободения Изюм потвърждава, че зверствата в Буча не са били аномалия, а показва поведението на руската армия в окупираните територии", обобщават анализаторите.

Тела с вързани ръце са открити в масовия гроб в Изюм

Тела с вързани ръце са открити в масовия гроб в Изюм

Всички трупове ще бъдат изследвани

На 16 септември Генералният щаб на украинските въоръжени сили публикува снимка на масовия гроб в Изюм. След това президентът Володимир Зеленски говори за повече от 400 тела със следи от изтезания. Украинското министерство на вътрешните работи предполага, че броят на жертвите може да е по-голям, отколкото в Буча.

Ръководителят на Националната полиция Игор Клименко информира за 10 руски места за задържане във Волчанск, Купянск, Балаклея и Изюм. Единото от тях е било в полицейското управление в Балаклея.

Андрий Небитов, началник на украинската полиция в Киевска област, заяви, че "маскирани руснаци са измъчвали цивилни граждани с електрически ток".

Украйна откри масов гроб с 440 тела в Изюм

Украйна откри масов гроб с 440 тела в Изюм

Все още Русия не е коментирала откритието

Институтът за изследване на войната изказа предположение, че украинските защитници вероятно ще продължат да намират доказателства за руски военни престъпления и жестокости при освобождаването на окупираните селища.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен вече заяви, че руските зверства в окупираните територии на Украйна, по-специално в Изюм, са военни престъпления.

Той подчерта, че всички, които са замесени в масови убийства и изтезания, трябва да бъдат изправени пред съда.

От ISW подчертават, че украинските въоръжени сили продължават сухопътните маневри в три района на Херсонска област като част от контраофанзивата в южната част на страната.

Официално: Русия се изтегля от Балаклея и Изюм

Официално: Русия се изтегля от Балаклея и Изюм

"Специалната военна операция" се насочва към Донецк и се ребрандира с нов знак

"Снимки, публикувани от проруски канали в Телеграм, потвърждават, че руските войски са отблъснали нападение на украински морски пехотинци край Андреевка (близо до украинския плацдарм на река Инхулец)", подчертават анализаторите.

Експертите допълниха, че украинските въоръжени сили продължават да пренасочват сили и оборудване към районите на Андреевка и Билохирка.

"Украинският генерален щаб посочва, че руснаците са обстрелвали Новопетровка (южно от Кривой Рих), което показва, че украинските войски са навлезли в града въпреки предварителните изявления на Руската федерация за отблъскване на атаките", обобщават от Института за изследване на войната.