Тела с вързани ръце бяха открити в масовия гроб в Изюм, след като украинските сили си върнаха контрола върху града в Североизточна Украйна, каза губернаторът на Харковска област Олег Синегубов, цитиран от Ройтерс.

"Намираме се на мястото на масовото погребение на хора, цивилни, които са били погребани тук и сега според нашата информация всички те имат следи от насилствена смърт", каза на мястото Синегубов.

"Има тела с вързани отзад ръце. Всеки факт ще бъде разследван и ще бъде надлежно и правно оценен", каза той.

По-рано украинските власти съобщиха, че са открили 440 тела в гора близо до град Изюм. Те казаха, че повечето от убитите са цивилни и че мястото доказва военни престъпления, извършени от руските сили, които са окупирали района в продължение на месеци.

Александър Илиенков, ръководител на прокуратурата на Харковска област, заяви за Ройтерс от мястото: "Едно от телата има следи от връзване и въже около врата, вързани ръце."

"За останалите по предварителна информация има признаци за насилствена смърт, но за установяване на факти и обстоятелства телата се изпратят за съдебно-медицинска експертиза за по-детайлно изследване.

Русия отрича да е атакувала цивилни или да е извършила военни престъпления.

Зеленски посети Изюм

Зеленски посети Изюм

Той обеща освобождаване на Крим

Изюм е град в южната част на Харковска област, който руската армия превзе в началото на април. Градът имаше голямо стратегическо значение за настъплението на руските войски в Донецка област.

На 10 септември украинските войски навлязоха там по време на мащабно контранастъпление. Руската армия заяви, че в резултат на "прегрупиране" е изтеглила войските си от града.

Шойгу: Украйна понася големи загуби заради илюзиите, че може да настъпва

Шойгу: Украйна понася големи загуби заради илюзиите, че може да настъпва

Той обвини САЩ и ЕС, че заглушават новините за Запорожката АЕЦ