Украинските власти са открили масов гроб с повече от 440 тела в североизточния град Изюм, който си беше върнат преди дни от Украйна от контрола на руските сили.

Това е съобщил представител на регионалната полиция, като е добавил, че някои от хората са били убити при обстрел и въздушни удари, съобщи "Ройтерс".

"Ройтерс" изрично подчертава, че не може да провери твърдението на Украйна, както и не е получен публичен коментар от Русия по твърдението.

Официално: Русия се изтегля от Балаклея и Изюм

Официално: Русия се изтегля от Балаклея и Изюм

"Специалната военна операция" се насочва към Донецк и се ребрандира с нов знак

Президентът Володимир Зеленски, който направи изненадващо посещение в Изюм в сряда, за да поздрави украинските войски, хвърли вината върху Русия и сравни откритието със случилото се в Буча, в покрайнините на столицата Киев в ранните етапи на инвазията в края на февруари от руските сили.

Украйна и нейните западни съюзници обвиниха руските сили в извършване на военни престъпления там. Десетки хиляди цивилни вероятно са били убити при отделно руско нападение срещу южното пристанище Мариупол, казаха украински официални лица през април.

"Русия оставя смъртта след себе си навсякъде и трябва да носи отговорност", каза Зеленски във видеообръщение късно в четвъртък.

Зеленски посети Изюм

Зеленски посети Изюм

Той обеща освобождаване на Крим

Русия отрича да е атакувала цивилни или да е извършила военни престъпления.

Изюм е град в южната част на Харковска област, който руската армия превзе в началото на април. Градът имаше голямо стратегическо значение за настъплението на руските войски в Донецка област.

На 10 септември украинските войски навлязоха там по време на мащабно контранастъпление. Руската армия заяви, че в резултат на "прегрупиране" е изтеглила войските си от града.

Руснаците напускат Изюм, Путин открива виенско колело
Обновена

Руснаците напускат Изюм, Путин открива виенско колело

По-рано се появиха съобщения, че украинските войски са влезли в град Купянск

Превземането на Изюм от украинските части вероятно е влошило способността на руските сили да нанасят артилерийски удари по магистралата Изюм - Славянск. Украинският генерален щаб отбеляза, че руските сили не са извършили артилерийски удари в посока на Славянск на 12 септември, вероятно имайки предвид населени места северозападно от Славянск на магистрала E40.