"Въоръжените сили на Украйна продължават опитите за настъпление по оста Николаев-Кривой Рог и други посоки, за да създадат илюзията пред западните си куратори за способността да проведат офанзива." Това каза министърът на отбраната на Русия  Сергей Шойгу по време на видеоконфренция в петък, цитира думите му ТАСС.

Министърът подчерта, че, според Русия, опитът за настъпление е планиран от канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски, за да "създаде илюзия сред западните куратори за способността на въоръжените сили на Украйна да водят офанзива".

Той коментира и посещението на мисията на МААЕ в Запорожката АЕЦ, която се проведе в четвъртък и бе оглавена от директора на агенцията Рафаел Гроси.

По въпроса той заяви, че с "мълчанието си САЩ и ЕС насърчават провокациите на Киев около Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ)".

"Опитът за превземане на електроцентралата беше осуетен, две диверсионни групи и самоходни баржи с десантчици бяха унищожени. Съединените щати и Европейският съюз умишлено заглушават ситуацията около станцията, като по този начин насърчават подобни безразсъдни действия. От своя страна Русия прави всичко, за да осигури безопасната експлоатация на Запорожката АЕЦ", каза руският министър на отбраната.

Според Шойгу военното ведомство очаква обективните резултати от дейността на мисията на МААЕ в АЕЦ да бъдат доведени до знанието на световната общественост.

По-рано самият Гроси заяви, че "физическата цялост на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е била нарушена неколкократно. 

Той изрази безпокойство от ситуацията там.

Гроси направи изявлението си, след като проведе няколкочасова инспекция в централата вчера, по време на която "в неудобна близост" е имало обстрел.

Припомняме, че на 29 август британското разузнаване допусна, че Сергей Шойгу е бил отстранен от ръководството на военните действия в Украйна и дори от поста на министър на отбраната, тъй като той беше "изчезнал" от новините.

Припомняме, че и през март месец - в първите дни след като стана ясен провалът на руската армия в Украйна, и по-конкретно в околностите на Киев, военният министър Шойгу изчезна напълно от публичното пространство за десетина дни. Веднага се появиха и спекулации за поста му, а и за отношенията му с Путин, с когото са близки приятели и заедно са прекарали не една лятна почивка.  

Шойгу: Забавихме настъплението, за да намалим жертвите сред мирното население

Шойгу: Забавихме настъплението, за да намалим жертвите сред мирното население

"Специалната военна операция" вървяла по план