Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу e отстранeн от президента Владимир Путин, тъй като войната срещу Украйна е в застой. Това твърди британското разузнаване в днешната си сводка, публикувана в Туитър.

Руски офицери и войници с опит от първа ръка във войната вероятно рутинно са се подигравали на Шойгу за неговото неефективно и откъснато от действителността лидерство, тъй като напредъкът на Русия се забавя, посочва Министерството на отбраната на Великобритания.

Шойгу, родом от отдалечения руски регион Тува, стана министър на извънредните ситуации около времето на разпадането на Съветския съюз. Той е най-дълго управлявалият министър в руското правителство, пише "Нюзуик".

Шойгу беше назначен от Путин за министър на отбраната през 2012 г., въпреки че няма военна подготовка или боен опит. Именно той ръководи анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Британското разузнаване опровергава Шойгу

Британското разузнаване опровергава Шойгу

Русия продължава да е готова да нанася съпътстващи щети

"Шойгу вероятно отдавна се е борил да преодолее репутацията си на човек с липса на значителен военен опит, тъй като е прекарал по-голямата част от кариерата си в строителния сектор и Министерството на извънредните ситуации", се отбелязва в доклада на британското разузнаване.

Въз основа на скорошни съобщения на независими руски медии, британското МО предположи, че в момента Шойгу е отстранен от руското ръководство, като оперативните командири са тези, които информират Путин директно за хода на войната.

На 24 август, когато Украйна отбеляза Деня на независимостта си и шест месеца от началото на войната, Шойгу заяви, че военната кампания на Русия в Украйна умишлено е била забавена, за да се намалят цивилните жертви.

Сергей Шойгу се връща към "пълното изпълнение на задачите"

Сергей Шойгу се връща към "пълното изпълнение на задачите"

Осигуряването на мирен живот в контролираните от Русия територии ще продължи

"Прави се всичко, за да се избегнат жертви. Разбира се, това забавя темпото на атаките. Но ние го правим умишлено", подчерта тогава той.

Шойгу обаче увери, че т.нар. "специална военна операция" в Украйна, е напреднала според плана и Русия ще постигне всичките си поставени цели. Той добави, че конфликтът се проточва от страни като САЩ, които доставят оръжие на Украйна.

Британското министерство на отбраната определи тези коментари на Шойгу като "умишлена дезинформация". По данни на ведомството най-малко шестима генерали от силите на Путин са били уволнени от руския лидер, защото не са успели да постигнат напредък достатъчно бързо.

Припомняме, че и през март месец - в първите дни след като стана ясен провалът на руската армия в Украйна, и по-конкретно в околностите на Киев, военният министър Шойгу изчезна напълно от публичното пространство за десетина дни. Веднага се появиха и спекулации за поста му, а и за отношенията му с Путин, с когото са близки приятели и заедно са прекарали не е една лятна почивка.

Къде е Сергей Шойгу?

Къде е Сергей Шойгу?

Журналистите забелязват, че е поизчезнал и шефа на Генщаба Валерий Герасимов