Забавянето на настъплението по време на "специалната военна операция" в Украйна е съзнателно решение, което се основава на стремежа да се сведат до минимум жертвите сред мирното население. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща на министрите на отбраната на страните-членки на Шанхайската организация за сигурност (ШОС), което се провежда в узбекистанската столица Ташкент, предава ТАСС.

По думите му по време на военните действия "руските военни стриктно спазват нормите на хуманитарното право. Ударите се нанасят с високоточно оръжие по военната инфраструктура на въоръжените сили на Украйна - летища, командни пунктове, укрепени райони, обекти и складове на военно-промишления комплекс. В същото време се прави всичко, за да се избегнат жертви сред цивилното население." "Разбира се, това забавя темпото на настъплението, но ние вървим към това съзнателно", каза Шойгу.

Ръководителят на Министерството на отбраната на Русия отбеляза, че руските военни "организират системна работа за установяване на мирен живот в освободените (така той нарича окупираните украински територии-бел.ред.) територии". "Осигуряваме хуманитарна помощ, възстановяваме инфраструктурата и жизнено важните системи", каза Шойгу.

Той също така обвини "украинските военни формирования използват тактиката на изгорената земя", действайки като терористи и грубо нарушавайки международните норми.

Amnesty International: Украинската бойна тактика застрашава цивилните

Amnesty International: Украинската бойна тактика застрашава цивилните

Това, че е в отбранителна позиция, не освобождава Украйна от спазването на международното хуманитарно право

"Те използват жилищни сгради, училища, болници, детски градини като огневи позиции, поставят в тях танкове и артилерия и се крият зад населението като жив щит", каза Шойгу. Министърът на отбраната на Русия добави, че въоръжените сили на Украйна дистанционно разпръскват противопехотни мини "Венчелистчета" и целенасочено обстрелват населени места с ясната цел да нанесат възможно най-големи щети на инфраструктурата и цивилното население.

Той добави, че военните действия в Украйна вървят по план, всички задачи ще бъдат изпълнени, необходимостта от тази операция "била продиктувана от реални заплахи от страна на Киев към жителите на Донбас, а впоследствие и към Русия". "От Киев, който отказа да изпълни Минските споразумения, имаше реална заплаха за жителите на Донбас, а в бъдеще - и за Руската федерация. Разбирането на това доведе до необходимостта от провеждане на специална военна операция в Украйна", казва Шойгу.

Западни наблюдатели обаче твърдят, че войната в момента се намира в задънена улица, защо Русия не разполага с необходимите сили и средства на фронта, за да продължи настъплението, а на Украйна все още не й достига оръжие да започне контранастъпление. В момента по цялата фронтова линия се водят позиционни боеве със средна и слаба интензивност за сметка на обстрели от разстояние, чрез които и двете страни се стремят да нанесат максимални поражения на тила и логистиката на противника.

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

Украйна се готви за контраофанзива в Херсон