В Херсонска област руската армия остави след себе си същите зверства, както и в други региони на Украйна, където успя да навлезе. Това каза президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение към нацията, цитирано от "Укринформ".

Днес е неделя. Аз съм в офиса си заедно с нашия екип. Службата работи, Киев не спира, страната работи нон-стоп.  Фронтовата линия няма почивни дни, отбеляза Зеленски, като почете и редица други служители, които обичайно не спират да работят и в неделя. 

Всички вече усещаме приближаването на нашата победа. Защото пазим единството си и знаем, че по право сме на нашата земя.

В Херсонска област ще бъде осигурено стабилизиране и възстановяване на обществения ред в 226 населени места. Това са повече от 100 000 местни жители към този момент.

Зеленски: След Херсон идва ред на Мелитопол, Крим и Донбас

Зеленски: След Херсон идва ред на Мелитопол, Крим и Донбас

Никой от окупираните територии няма да бъде изоставен на произвола на съдбата, обеща украинският президент

Възстановяваме комуникация, интернет, телевизия. Правим всичко възможно възможно най-бързо да възстановим нормалните технически възможности за електрозахранване и водоснабдяване. Ще върнем транспорта и пощенските услуги. Ще върнем линейки и нормална медицина. Вече започва възстановяването на работата на властите, полицията, някои частни фирми.  Присъствието ни ще се усети! Ще се усети, че има живот, отчете той.

Той обаче предупреди местни да не забравят, че ситуацията в района на Херсон все още е много опасна, тъй като в района има мини, а разминирането вече е взело жертви и сред сапьорите.

Продължава и задържането на руските войници и наемници, останали на тази територия, както и неутрализирането на диверсантите. Разследващите вече са документирали повече от 400 руски военни престъпления, намират се тела както на цивилни, така и на военни. Ще открием и изправим пред съда всеки убиец. Без съмнение, закани се той.

Боевете в района на Донецк са толкова интензивни, колкото и предишните дни. Нивото на руските атаки не намалява. Нивото на устойчивост и храброст на нашите бойци е най-високо. Ние не позволяваме защитата ни да бъде пробита.

След освобождаването на Херсон се възстановява подаването на вода за Николаев

След освобождаването на Херсон се възстановява подаването на вода за Николаев

Водопроводът към града е бил умишлено разрушен

Към момента през денонощието територията на пет наши области е поразена от ракетни, въздушни и артилерийски удари на окупаторите. Това са Сумска област, Харковска област, Запорожска област, Луганска област и Донецка област.

Ние вече много активно се подготвяме за една важна седмица за Украйна - дипломатическата седмица. В Индонезия ще има среща на Г-20 и нашата позиция ще бъде представена по много смислен начин. Ще дадем отговори на много въпроси, които се задават сега, за да бъдат чути от всички наши хора, всички наши партньори, всички, които ни подкрепят, каза още той.