Украинският президент Володимир Зеленски посети наскоро освободения южен град Херсон - най-голямото военно постижение на украинските сили досега, съобщава "Ройтерс".

На място той обвини руските сили в извършване на военни престъпления, преди да избягат миналата седмица.

"Продължаваме напред!", обяви той, обръщайки се към украинските войски, като благодари на НАТО и другите съюзници за продължаващата им подкрепа във войната срещу Русия.

Ние сме готови за мир, мир за цялата ни страна, подчерта украинският лидер.

ISW: Херсон не е повод Украйна да се успокоява, забавяне е в полза на Русия

ISW: Херсон не е повод Украйна да се успокоява, забавяне е в полза на Русия

Руската армия вероятно започва офанзива в Донецк

Хората в града посрещнаха с радост пристигащите украински войски в петък, след като Русия изостави единственият областен център, който беше превзела след нахлуването си.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски съобщи, че следователите вече са установили повече от 400 военни престъпления, извършени от Русия по време на войната, продължаваща осем месеца.

"Намерени са тела на загинали цивилни и военнослужещи. Руската армия остави след себе си същите зверства, които извърши и в други региони на страната", изтъкна той.

ISW: Изоставянето на Херсон руши мита за Путин

ISW: Изоставянето на Херсон руши мита за Путин

Дугин напомня за използването на тактическо ядрено оръжие

Жители на освободени части на Херсонска област разказват за убийства и отвличания на цивилни.

От своя страна Русия отрича нейните войски умишлено да са атакували цивилни или да са извършвали зверства в окупираните райони.

Масови гробове бяха открити в други части на Украйна, окупирани преди това от руските войски, като сред телата бяха установени и такива на цивилни със следи от изтезания.