"Институтът за изследване на войната "(ISW) публикува днес съкратена актуализация на хода на бойните действия в Украйна.

Тя е посветена на вероятното развитие на войната след оперативния успех на Украйна при възстановяването на контрола над западната Херсонска област и съдържа препоръки към Киев и Запада - да не се успокояват с първите победи и не допускат забавяне на бойните действия, тъй като това е от полза за Русия.

Руснаците не поставят условия за отслабване на военните действия до края на есента и през зимата, а по-скоро започват нова офанзива в Донецка област. Украинците вероятно ще използват бойната мощ, възстановена от освобождаването на западен Херсон, за да подсилят текущата си контраофанзива в Луганска област или да започнат нова контраофанзива другаде. Това не е моментът да се забавя помощта или да се настоява за прекратяване на огъня или преговори, а по-скоро моментът да се помогне на Украйна да се възползва от инерцията си в условия, които са от полза на Киев, а не на Москва.

ISW: Изоставянето на Херсон руши мита за Путин

ISW: Изоставянето на Херсон руши мита за Путин

Дугин напомня за използването на тактическо ядрено оръжие

Украйна спечели важна победа в кампанията, която освободи западната Херсонска област, завършила с изтеглянето на руските сили, завършено на 11 ноември.

Руският президент Владимир Путин беше решен да задържи тeзи ключови територии, притежаването на които би му позволило да поднови нахлуването си в неокупирана Украйна от позиции на западния бряг на река Днепър. Това съображение вероятно е било по-важно в изчисленията на Путин от символичната стойност на запазването на единствената областна столица, която неговите сили бяха превзели от 24 февруари 2022 г. (Русия вече беше превзела град Луганск и град Донецк при инвазията си през 2014-2015 г.) Путин беше ангажирал значителни руски сили за отбраната на западен Херсон, включително много от останалите елитни въздушнодесантни части на разположение на руската армия.

Той също така ангажира подкрепления от частичната мобилизация на резервисти, наредена от него на 21 септември.

Тези сили се бяха окопали и се бореха усилено, за да задържат позициите си, като поеха много загуби. Успехът на Украйна въпреки тази руска решителност и разпределението на оскъдни елитни части е в много отношения дори по-впечатляващ от победата й в Харковска област в средата на септември.

Успехът на Украйна се дължи до голяма степен на иновативното използване на украинските въоръжени сили на предоставената от САЩ прецизна ракетна система HIMARS за прекъсване на руските доставки. 

Украинските войски продължиха да нанасят удари по мостовете, докато руснаците се опитваха да ги поправят, насочвайки се към оборудването за ремонт, както и към пътищата, докато руснаците най-накрая се отказаха. Руснаците се опитаха да построят понтонен мост под Антоновския мост като смекчаване, но Украйна атакува, карайки руснаците да го изоставят.

Накрая руснаците останаха с баржи, превозващи доставки, оборудване и подкрепления от източния до западния бряг.

Киев също атакува баржите и зоните за кацане, но фериботната система във всеки случай беше недостатъчна, за да снабди около 20 000 руски механизирани войски, които се опитваха да задържат мястото си на западния бряг на реката.

ISW: Русия е взривила Антоновския мост

ISW: Русия е взривила Антоновския мост

Руските сили са изградили отбранителни линии на юг от Днепър

Руските настъпателни операции в Донецка област ще се засилят през следващите седмици, тъй като пристигат допълнителни мобилизирани военнослужещи заедно със силите, изтеглени от западен Херсон. Украинските сили в района ще се окажат под тежък натиск и Киев много вероятно ще трябва да отклони войски, за да се защити срещу тези подновени руски офанзиви. 

Руските сили, действащи в Донецка област, включват конвенционални части от редовните руски въоръжени сили, мобилизирани военнослужещи, войски на частната военна компания "Вагнер", формирования на БАРС (руски доброволчески резерв), милиционерски части от Донецката и Луганската народни републики, войници от чеченските части на Рамзан Кадиров, и доброволчески батальони.

Това странно струпване на бойни сили ще има значително по-малко ефективна бойна мощ, отколкото група от редовни единици с подобен размер. Тази странна комбинация от сили вероятно ще постигне някои победи чрез чистата тежест на числата, но украинските защитници, вероятно подсилени, най-вероятно ще я принудят да спре през следващите няколко месеца, недалеч от началната си точка.

Путин демобилизира студентите от Донецк и Луганск

Путин демобилизира студентите от Донецк и Луганск

Така се приравнява статута им с колегите им от Русия

Украйна също така вероятно ще възстанови бойната мощ от западен Херсон и ще я преразположи в други райони както за отбранителни, така и за контранастъпателни операции. Войските вероятно биха могли да се опитат да преследват руснаците през река Днепър в различни точки, но е малко вероятно да го направят, тъй като логистиката за подкрепа на украинско настаняване на източния бряг е много плашеща. Поради това е по-вероятно да консолидират контрола си върху западния бряг, да оставят достатъчно сили, за да спрат всеки опит на Русия да пресече реката отново и да преразпредели сили в други райони.

Руската офанзива в Донецка област вероятно ще изисква Киев да отклони някои сили за отбрана в тази област, но той вероятно ще изпрати поне част от възстановената бойна мощ или за засилване на текущата си контраофанзива в Луганска област, или за откриване на друга контраофанзива някъде другаде.

Украинските сили продължиха да постигат ограничени успехи в Луганска област и вероятно ще могат да постигнат повече успехи, ако бъдат подсилени от войски от западен Херсон. Руснаците също засилват отбранителните си позиции в Луганска област, разбира се, но Украйна въпреки това продължават напред и няма причина да се прогнозира, че зле обучените, зле оборудваните и с нисък морал руски резервисти ще бъдат в състояние да спре настъплението на украинските войски, подкрепени от своите победи.

Следователно прекратяване или продължително забавяне на бойните операции през следващите няколко месеца е много малко вероятно. Руснаците категорично не се опитват да установяват и укрепват отбранителни позиции по цялата линия, а по-скоро подновяват настъпателните операции в Донецка област.

Почти сигурно украинците ще продължат контранастъпателните си операции, които вече са в ход. Те вероятно няма да спрат да се бият, когато зимата замръзне земята и я направи още по-благоприятна за широкомащабна механизирана маневрена война. Битката е по-вероятно да се засили, отколкото да отслабне с падането на температурите.

Всеки опит за прекратяване на огъня или прекратяване на военните действия в този момент би бил в голяма степен в полза на Русия. Путин трябва да желае такова прекратяване на огъня в свой собствен интерес. Той трябва да осъзнае, че трябва да даде време на силите си да се възстановят и да даде време на резервистите, които се вливат в театъра, да се интегрират в своите части, да се обучат и да се подготвят за сериозна битка. Той трябва да иска да попречи на украинците да се възползват от емоционалния подем на последните си победи. Това вероятно е резултат от каквито и психологически фактори да са накарали Путин да нареди инвазията на първо място, но също и все повече от нуждата на Путин да покаже своята твърдост пред твърдолинейната фракция, ръководена, поне публично, от финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин. Ето защо е малко вероятно Путин да иска прекратяване на огъня, освен ако то не е придружено от огромни украински или международни отстъпки.

Украйна в никакъв случай не е освободила минималната територия, необходима за нейната бъдеща сигурност и икономическо оцеляване, дори с победата в Западен Херсон най-накрая. Град Мелитопол и околните райони, Запорожката атомна електроцентрала, земя на източния бряг на долното течение на река Днепър и територия в Донецка и Луганска области са жизненоважен терен за Украйна, както ISW твърдеше по-рано.

Дискусиите за бъдещето на Крим и други украински земи, незаконно окупирани от Русия след 2014 г., са преждевременни. Украйна трябва да освободи десетки хиляди квадратни километри извън тези зони, ако иска да може да се защити срещу бъдещи руски атаки и да възстанови функционираща икономика.