Украинските сили завършиха освобождаването на западния (десен) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната.

На 11 ноември украинските войски постигнаха значителни териториални успехи в цялата Херсонска област и ще продължат да укрепват контрола над западния бряг през следващите дни.

Изглежда, че част от руските военни все още се намират на десния бряг, но точният им брой не може да се определи. Вероятно те се опитват да се оттеглят, докато украинските военни напредват, но остава възможността някои руснаци да възнамеряват да провеждат партизански операции на малки групи.

Украинската армия влезе в Херсон

Украинската армия влезе в Херсон

Отправен е призив към останалите руски военни да се предадат

Сателитни снимки потвърждават твърденията на украински и руски източници, че руските войски са разрушили Антоновския мост и железопътния мост над Днепър край Херсон, както и моста над Днепър край водноелектрическата централа в Нова Каховка и Дариевския мост над река Ингулец. По този начин те се надяват да блокират настъплението на украинските войски в централната част на Херсонска област.

Спътниковите снимки показват също, че руските сили са подготвили първата и втората отбранителна линия на юг от Днепър и вероятно ще продължат усилията си за укрепване на позициите на левия бряг през следващите дни.

След изтеглянето от Херсон руските власти определиха Геническ за административна столица на окупираната част от Херсонска област. Това съобщават руски държавни агенции, цитирайки представителя на местната администрация Александър Фомин.

Преди руската агресия Геническ е наброявал малко над 20 000 жители.

Руските военни блогъри разкритикуваха изявленията на руското МО относно изтеглянето на руските войски на левия бряг, но като цяло се отнесоха по-приглушено към украинските придобивки.

Руски източници твърдяха, че украинските сили са продължили контраофанзивни операции към Кременна и Сватово, Луганска област, като украинските сили са се насочили към руската логистика в тила на Луганска област.

Руските сили са продължили сухопътните атаки в района на Бахмут, Авдийвка и Вухледар.

След Херсон: Украинското настъпление няма да спре

След Херсон: Украинското настъпление няма да спре

Русия трябва да приеме условията на Киев за преговори

Украинските сили продължиха да атакуват съсредоточаването на руски сили в Запорожка област.

Финансистът на частната военна кампания "Вагнер" Евгений Пригожин продължи да формира паралелни военни структури в Белгородска и Курска област, въпреки че няма заплаха от украинско сухопътно нахлуване на руска територия.

Подмолното провеждане на частична мобилизация от страна на руското Министерство на отбраната (МО) продължава да поражда социално напрежение.

Украинските партизани продължават да атакуват руските окупационни власти.