Бягството на руските окупатори от Херсон подкопа доверието към лидера в Кремъл Владимир Путин и постави под въпрос способността му да спазва военните си обещания.

Това коментира в дневния си анализ за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите посочват, че Александър Дугин, който е наричан идеолог на "руския свят", открито критикува руския президент.

"Той заяви, че Путин като "автократ" "трябва сам да спаси народа си, в противен случай ще го сполети съдбата на "Царя на дъжда" (намек, че Путин ще бъде убит, позовавайки се на "Златната клонка" на сър Джеймс Фрейзър, в която се говори за царя, убит, защото не успял да достави дъжд в разгара на сушата", пише в доклада на ISW.

Зеленски: След Херсон идва ред на Мелитопол, Крим и Донбас

Зеленски: След Херсон идва ред на Мелитопол, Крим и Донбас

Никой от окупираните територии няма да бъде изоставен на произвола на съдбата, обеща украинският президент

Според експертите Дугин в същото време е намалил ролята на други лица.

"Идеологът на "руския мир" отбеляза, че Сергей Суровикин, командващ руските окупационни войски в Украйна, не е отговорен за политическото решение за изтегляне от Херсон. Дугин подчертава, че автократът не може да коригира това отклонение от идеологията само с публични речи, като подчертава, че "границата е достигната", съобщи Институтът за изследване на войната.

Освен това, информират анализаторите, Дугин напомня за използването на тактическо ядрено оръжие, наричайки го "край", и отбелязва, че закъснелите промени във военната кампания на Русия не са повлияли на хода на войната.

ISW отбелязва, че руските пропагандисти все по-често настояват Кремъл и висшите военни командири да хвърлят цялата си енергия във войната срещу Украйна.

Руснаците са унищожили енергийната система на Херсон

Руснаците са унищожили енергийната система на Херсон

За 30 дни ще се възстанови мрежата

Един от тях, Владимир Соловьов, призовава за пълна мобилизация, както и за уволнение на некомпетентните служители след бягството на руснаците от Херсон.

"Директната критика на Путин сред провоенната общност е почти безпрецедентна, а високопоставената атака на Дугин срещу Путин може да е сигнал за промяна сред руските националистически идеолози", посочват експертите.

Институтът за изследване на войната допълва, че на свой ред някои военни блогъри са намекнали, че Кремъл е предал град Херсон, като го е "продал", а други са предположили, че Кремъл постоянно отстъпва териториите си, без да пита руснаците.

Руското военно ръководство се опитва - до голяма степен неуспешно - да обедини разнородните части, които се състоят от хора с различни нива на умения и оборудване, в по-сплотена бойна сила. По-специално се говори за интегриране на армиите на самопровъзгласилата се ЛДНР в руските въоръжени сили.

Опитите за обединяване на силите на ЛДНР, руските изпълнители, доброволците, мобилизираните и наемниците от Вагнер, като същевременно се създава среда, благоприятстваща вътрешните конфликти, пишат експертите.

"Те също така поставиха под въпрос легитимността на заявената 87% подкрепа за руската анексия на Херсонска област", заключават анализаторите.

Руските власти все повече нормализират публичното и вероятно незаконно депортиране на хиляди украински деца в Русия.

След Херсон: Украинското настъпление няма да спре

След Херсон: Украинското настъпление няма да спре

Русия трябва да приеме условията на Киев за преговори

Руското военно ръководство се опитва и не успява да интегрира специалните военни формирования в по-сплотена бойна сила в Украйна.

Руски източници твърдят, че украинските войски продължават контраофанзивни операции към Кремена и Сватово.

Украинските войски продължават да освобождават населените места на десния (западен) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Продължават настъпателните операции по посока на Бахмут, Авдеевка и Угледар.

Възможно е руските власти да се опитват да избегнат изплащането на обещаните заплати на военнослужещите.

Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Въпреки изтеглянето на руските сили

Руските войски и окупационните власти продължават да излагат на опасност и да упражняват натиск върху жителите.